Разлика помеѓу преработките на „Праисторија на Иберија“

нема опис на уредувањето
(Креирана страница со: Најраниот запис за постоење на човелики мајмун во Европа бил пронајден во пештера кој...)
 
Најраниот запис за постоење на човелики мајмун во Европа бил пронајден во пештера која се наоѓа на планината Атапуерка. фосилите кои биле пронајдени тамудатираат отприлика пред околу 1,2 милиони години.Современиот Кроманонски човек на овие простори започнале да се населуваат пред околу 35.000 години. Во пештерата Алтамира постоела една од првите населби на овие простори пред околу 15 000 години. Според археолошките проучувања, на овие простори постоела развиена култура во источниот дел на Ибериски полуостров|Иберискиот полуостров во времето на доцниот Неолит и Бронзено доба|Бронзената ера.
 
Фенекија|Фенекијците, Стара Грција|старите Грци и Картагина|Картагените го населиле овој простор, колонизирајќи во околу 1100 п.н.е. Фенекијските трговци го основале денешниот град Кадиз. Во текот на 9 век п.н.е. Античките Грци го колонизирале и основале градот Емпуриес по должината на Средоземно море, оставајќи го јужниот дел на фенекија. Од Стара Грција најверојатно произлегло и името Иберија, според реката Ибар. Во 6 век п.н.е. на полуостровот пристигнале Картагинците кои воделе војни со најпрвин со Грција а подоцна и со Римската империја. Најважен град кој што го основиле бил денешниот Картагина.
 
Праисторискиот период на тогашна Иберија завршил со започнувањето ан Пнски војни|Пунските војни, период кога територијата влегла во доменот на т.н. пишана историја.