Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Индонезија“

нема опис на уредувањето
{{главна статија|Градови на Индонезија}}
 
== Подреони==
== Супдистрикти ==
{{главна статија|Подреони на Индонезија}}
'''Подреоните''' (''kecamatan'') се единици на регентствата (kabupaten) или градовите (Kota). Подреоните се поделени на административни села (kelurahan).
 
 
== Села ==
{{главна статија|Села на Индонезија}}
'''Селото''' ''(desa)'' е најниското управувачко ниво на државната администрација на [[Индонезија]]. Тоа би можело да биде едно село или '''келурахан''' (''kelurahan''). Селото е предводено од локален шеф ''(kepala desa)'', кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од '''лурах''' (''lurah''). Селото е не-административно поделено во локалните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во [[Ацех]], административниот поим село се нарекuва '''гампонг''' (''gampong'').
 
 
== Референци ==