Точка од интерес: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот менува: така да -> така што
с Бот Додава: fr:Point d'intérêt (topographie); козметички промени
Ред 14:
Комерцијални множества на точки од интерес, особено тие што доаѓаат со дигиталните мапи, или се продаваат со зачленување се вообичаено заштитени со авторски права. Сепак постојат многу веб страници кои содржат бесплатни множества на точки од интерес.
 
== Апликации ==
Апликациите за точки од интерес се со голем капацитет. Компјутерските уреди кои содржат и [[GPS|ГПС]] модул и имаат софтверски апликации кои користат дигитални мапи се се повеќе достапни, така што заедно се распространуваат и апликациите за точки од интерес. Поновите дигитални фотоапарати можат да користат автоматско гео-маркирање на фотографијата со [[GPS|ГПС]] локацијата каде сликата е направена.
 
== Формат на документи ==
Постојат различни формати на датотеки кои се користат за зачувување на POI податоци, како дури и таму каде што се користат во ист основен WGS84 систем. Некои од причините за постоењето на многу различни варијации на зачувување на исти податоци се:
* Недостаток на стандарди во ова поле (GPX е забележлив обид за адресирање на овој проблем).
Ред 27:
* Употреба на постари референтни системи кои се претходници на [[GPS|ГПС]] (на пример ([[англиски јазик|анг.]]Universal Transverse Mercator coordinate system или UTM) или ([[англиски јазик|анг.]]British national grid reference system) )
 
== Види исто така ==
*[[GPS|ГПС]]
 
== Референци ==
{{reflist}}
 
Ред 40:
[[de:Point of Interest]]
[[en:Point of interest]]
[[fr:Point d'intérêt (topographie)]]
[[hu:POI]]
[[nl:Point of interest]]