Хомологија (биологија): Разлика помеѓу преработките

Слика
(Нова)
 
(Слика)
[[Image:Handskelett MK1888.png|right|thumb|350px|Предните [[екстремитет]]и кај [[цицачи]]те се пример за хомологија.]]
'''Хомологиите''' се [[Анатомија|анатомски]] или [[ген]]ски карактеристики на различни организми кои имаат сличен изглед или функција бидејќи се наследени од заеднички предок кој исто така ги поседувал. На пример, предните екстремитети на [[волк]]от, крилата на [[Птици|птицата]] и човечката рака ги имаат истите функционални типови на [[Коска|коски]], исто како што ги имал и нашиот заеднички [[Влечуги|рептилски]] предок. Значи, овие коски се хомологни структури. Колку повеќе хомологии поседуваат два организми, толку е поверојатно дека тие имаат блиско [[Генетика|генетско]] сродство.