Разлика помеѓу преработките на „Логика на непрецизноста“

с
нема опис на уредувањето
с
 
===Применување на вистинитостни вредности===
Во една основна примена може да се карактеризираат подопсези на една [[променливпроменливa|постојананепрекината променлива]]. На пример, едно мерење на [[температура]]та на [[Антиблокирачки кочници|антиблокирачки (АБС) кочнци]] може да има неколку засебни функции на припадност кои ги определуваат конкретните температурни опсези потербни за правилна контрола на кочниците. Секоја функција ја мапира истата температурна вредност каде и назначува вистинитосна вредност во опсегот од 0 до 1. Овие вистинитосни вредности потоа се користат за да се одреди како треба да се котролираат кочниците.
[[Image:Fuzzy logic temperature mk.svg|thumb|center|250px|Фази логичка температура]]
 
 
Најважните исказни фази логики се:
* [[МТЛ (логика)|Моноидната т-нормативна исказна фази логика]] МТЛ претставува аксиоматизација на логиката каде [[конјункција]]та се дефинира по пат на левлева постојананепрекината [[триаголна норма|т-норма]], а импликацијата се дефинира како резидуум од т-нормата. Нејзините [[структура (математичка логика)|модели]] соодветствуваат на [[МТЛ-алгебра|МТЛ-алгебрите]] кои се предлинеарни комутативни ограничени интегрални [[остаточна решетка|решетки]].
* [[ОЛ (логика)|Основна исказна фази логика]] ОЛ претставува преширување на МТЛ логиката каде [[конјункција]]та се дефинира по пат на постојананепрекината [[триаголна норма|т-норма]], а импликацијата исто така се дефинира како резидуум од т-нормата. Нејзините [[структура (математичка логика)|модели]] соодветствуваат на [[БЛ-алгебра|БЛ-алгебрите]].
* [[Лукасјевичева фази логика|Лукасјевичевата фази логика]] претставува проширување на основната фази логика ОЛ каде стандардната конјункција е Лукасјевичевата т-норма. Таа ги содржи аксиомите на основната фази логика плус аксиома за двојна негација, а нејзините модели соодветствуваат на [[ПВ-алгебра|ПВ-алгебрите]].
* [[Геделова фази логика|Геделовата фази логика]] претставува проширување на основната фази логика ОЛ каде конјункцијата е [[Курт Гедел|Геделова]] т-норма. Таа ги содржи аксиомите на ОЛ плус аксиома за идемпотенција на конјункцијата, а нејзините модели се наречени [[Г-алгебра|Г-алгебри]].