Разлика помеѓу преработките на „Логика на непрецизноста“

с
===Применување на вистинитостни вредности===
Во една основна примена може да се карактеризираат подопсези на една [[променлив|постојана променлива]]. На пример, едно мерење на [[температура]]та на [[Anti-lock braking system|anti-lock brakes (АБС) кочнци]] може да има неколку засебни функции на припадност кои ги определуваат конкретните температурни опсези потербни за правилна контрола на кочниците. Секоја функција ја мапира истата температурна вредност каде и назначува вистинитосна вредност во опсегот од 0 до 1. Овие вистинитосни вредности потоа се користат за да се одреди како треба да се котролираат кочниците.
[[Image:Fuzzy logic temperature mk.svg|thumb|center|250px|Фази логичка температура]]
 
На сликава, значењето на изразите „студено“, „топло“ и „врело“ се претставени со функции кои мапираат температурна скала. Една точка на та скала има три „[[Логичка вредност|вистинитосни вредности]]“ — една за секоја функција. Вертикалната линија на сликата претставува дадена температура која ја мерат трите стрелки (вистинитосни вредности). Бидејќи црвената стрелка покажува нула, температурата може да се протолкува како „не врело“. Портокаловата стрелка (која покажува 0.2) може да ја опише како „малку топло“ а сината стрелка (која покажува 0.8) „прилично студено“.