Разлика помеѓу преработките на „Хари Потер и Пламениот пехар“

нема опис на уредувањето
'''Хари Потер и Пламениот пехар''' ({{lang-en|Harry Potter and the Goblet of Fire}}) е четвртиот дел од [[Хари Потер|серијалот]] книги за момчето волшебник [[Хари Потер (лик)|Хари Потер]], напишан од британската писателка [[Џ. К. Роулинг]].
 
Книгата започнува во селото "'''Мал Хенглтон'''" , односно селото на таткото на [[Волдеморт]].
'''Frank Bryce''' (осамен чувар на чучата на Ридл) здогледува светлина во куќата и влегува внатре, каде што го слуша разговорот помеѓу '''Волдеморт''' и '''Црвенореп''' како планираат да го убијат момчето по име Хари Потер. на жалост ''''''Волдеморт'''''' го открива и го убива со смртоносната клетва '''Авада Кадавра''' .
 
Хари и ова лето го поминува кај своите роднини. При крајот на летото заедно со Рон,Хермиона,Џини и останатите одат да го проследат "Првенството во Квидич". Но за време на престојот на првенството, избувнуваат немири, односно доаѓа до напади од страна на '''Смртојадите''' (СЛЕДБЕНИЦИ НА ВОЛДЕМОРТ) .
 
Хари пристигнува во '''Хогвартс''', каде '''Дамблдор''' (директорот на училиштето) соопштуува дека токму Хогвардс е годинашниов домашин на '''Тримагискиот турнир''' . На ова првенство можат да присуствуваат учениците од
'''Beauxbatons''', '''Durmstrang''' и '''Hogwart''' (сите три се училишта за магија) кои имаат над 17 години.
Имињата може да се ставаат во "Огнениот пехар" кој на крајот одбира кој тројца ќе учествуваат на турнирот.
Избрани се Виктор Крум од Durmstrang , Флор Делакур од Beauxbatons и седрик Григориј од Hogwart . Но пехарот исфрла уште едно име , а тоа е името на Хари Потер. Бидејќи хари сам неможел да го стави името во пехарот, тоа гонаправил некој возрасен.
Во училиштето пристигнува нов наставник по "Одбрана од Мрачни Сили" , односно тоа е Лудо-Окиот Муди. Тој е стар пријател на Дамблдор , кој има пратено голем број на Смртојади во Азкабан.
 
'''ПРВАТА ЗАДАЧА:'''
 
Оваа задача се состои во грабнување на златнотот јајце кое е чувано од огромен змеј, а тоа јајце е потребно за продолжување понатаму.
 
'''ВТОРА ЗАДАЧА:'''
 
Четворица ученици (Рон, Хермиона, Чо Чанг, сестрата на Флор) се земени и се однесени на дното на езерото. Задачата на натпреварувачите е да спасат по еден. Но бидејќе Флор не успева да спаси никој, хари ги спасува Рон, и сестрата на Флор, па затоа е прогласен втор, додека Седрик е прв, а Крум е трет.
 
'''ТРЕТА ЗАДАЧА:'''
 
Во живиот лавиринт е скриен "Пехар" . Кој прв ќе го допре победува. Во оваа задача крум е маѓепсан и затоа се оидува да ги убија другите, но Седрик го скаменува. Флор се откажува. хари и Седрик го здогледуваат пехарот и трчаат кон него, но Седрик се сопнува и паѓа, а Хари му помага и се договараат заедно да го допрат пехарот...
 
 
ВАШЕ Е ДА ЈА ПРОЧИТАТЕ КНИГАТА И ДА ГО ОТКРИЈАТЕ КРАЈОТ НА ОВАА ФАНТАСТИЧНА КНИГА.