ГНУ-ова општа јавна лиценца: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Внимание}}
 
'''ГНУ Општа јавна лиценца''' (''GNU General Public License'', ''GNU GPL'' или ''GPL'') ја има напишано [[Ричард Сталман]] со цел да се употребува во рамките на [[ГНУ]] проектот. Развојот на [[лиценца|лиценцата]] е смислена како обединување на слични лиценци кои биле користени за пoранешните верзии на ГНУ Имакс (GNU Emacs) и други ГНУ програми. Иако лиценците имале слични поставки и цели, тие биле различни и специфични спрема својата програма. Целта на Сталман била да се осмисли една лиценца која би можела да се користи универзално, за било кој [[софтвер|софтверски]] проект, и на тој начин да се олесни размената и слободното користење на изворниот код меѓу проектите. Првата верзија (''GPL version 1'') е издадена во јануари 1989. Актуелна е втората верзија од 1991 година. Во 2005 година во тек е подготовката на третата верзија.
 
Оваа Општа јавна лиценца не дозволува вградување на Вашата програма во неслободни програми во приватна сопственост. Ако Вашата програма е библиотека на под-рутини, Вие можете да сметате дека е покорисно да дозволите да неслободни приватни апликации се поврзуваат со таа библиотека. Ако е тоа вашата желба, употребите ја лиценцата ГНУ Помала општа јавна лиценца.
 
[[Категорија:Слободен софтвер|*]]
[[category:Информатика]]
13.850

уредувања