Охридски рамковен договор: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Историја на македонскиот народМакедонија}}
 
'''Охридскиот рамковен договор''' е договор за внатрешното уредување на малцинските права во Република Македонија, потпишан на 13. август 2001. помеѓу претставниците на тогашните најголеми политички партии, и специјални претставници на [[ЕУ]] и на [[САД]]. Охридскиот договор е склучен во текот на ескалацијата на насилства помеѓу терористите од албанска националност и македонските бранители во [[Конфликтот од 2001]]. Поради тоа, многу граѓани, особено од македонска националност, го сметале договорот за насилно изнуден и неприфатлив.<ref>[http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=1284 А1, 12.8.2001: Соопштение од СМК]</ref><ref>[http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=1925 А1, 4.9.2001: МААК ќе покрене правна процедура за поништување на рамковниот договор]</ref><ref>[http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=1922 А1, 4.9.2001: Повеќе од половина Македонци против Рамковниот договор]</ref><ref>[http://www.makedonskosonce.com/broevis/2003/sonce450/Tekst20.htm Македонско Сонце, 2002: НЕАЛБАНСКИТЕ ЕТНИКУМИ ПРОТИВ РАМКОВНИОТ ДОГОВОР]</ref><ref>[http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=1397 А1, 15.8.2001: Македонската дијаспора против рамковниот договор]</ref>