Љубомир Јанев: Разлика помеѓу преработките

Додадени 197 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Љубомир Јанев''' (роден на [[24 декември]] [[1962]] година во [[Кочани]]) ебеше Градоначалникградоначалник на [[Општина Кочани]] од 2000 до 2002 и од 2005 до 2009 година и кинистер за заштита на животна средина и просторно планирање од 2004 до 2005.
 
Основното и средното образование ги завршува во родниот град. Основното образование го завршува во училиштето „Раде Кратовче“, а средното во Гимназијата со економски паралелки „Љупчо Сантов“. Во октомври 1982 година се запишува на Градежен факултет во [[Скопје]] којшто го завршува и се стекнува со Диплома за Градежен инженер. Првото вработување, по завршувањето на факултетот, му е во Градежното претпријатие „Бетон“ во Кочани во 1989 година, на местото инженер на објект. Постепено напредувајќи во кариерата, од местото инженер на објект, во 1996 година доаѓа на местото технички директор на „Бетон“, до 1998 година кога станува и Генерален директор на „Бетон“ во Кочани.
 
Во 2000-та година, како кандидат на [[СДСМ]] победува на локалните избори за Градоначалник на [[Општина Кочани]] и на тоа место доаѓа во октомври 2000 година. Во октомври 2002 година станува Министер на Министерството за заштита на животната средина и просторно планирање, во Владата на [[Бранко Црвенковски]]. На местото Министер останува до декември 2004 година, кога станува Директор на Агенцијата за недоволно развиени подрачја. Во април 2005 година се кандидира по втор пат за Градоначалник на Општина Кочани, победува на локалните избори и во моментов ја врши функцијата Градоначалник на Општина Кочани.
Во 2000-та година, како кандидат на [[СДСМ]] победува на локалните избори за Градоначалник на [[Општина Кочани]] и на тоа
место доаѓа во октомври 2000 година. Во октомври 2002 година станува Министер на Министерството за заштита на животната средина и просторно планирање, во Владата на [[Бранко Црвенковски]]. На местото Министер останува до декември 2004 година, кога станува Директор на Агенцијата за недоволно развиени подрачја. Во април 2005 година се кандидира по втор пат за Градоначалник на Општина Кочани, победува на локалните избори и во моментов ја врши функцијата Градоначалник на Општина Кочани.