Разлика помеѓу преработките на „Филип V Македонски“

== Втора Македонска Војна ==
 
Откако [[СкипиоСкипион АфриканусАфриканец]]от го поразил [[Ханибал]] кај [[битката кај Зама]],Рим веќе станал господар на [[Средоземјето]],па така се спремале за реванш со [[Македонија]].[[Македонија]] пак значително зајакната и проширена особено кај [[Егејот]] и [[Хелеспонт]].Така [[Македонија]] првин била нападната од Западот,но македонската армија успешно го одбила нападот.Потоа Римјаните заедно со сојузниците маршираат од [[Етолија]] се до [[Тесалија]] каде што дошло до решавачка битка кај [[Киноскефале]] ,каде што [[Македонците]] биле поразени,а со самото тоа [[Македонија]] била принудена на отстапи од својата флота,војската да ја намали на 5000 луѓе,но најболно им било тоа што биле принудени да се откажат од доминацијата во [[Грција]].
 
== Крајните години ==