Разлика помеѓу преработките на „Организација за безбедност и соработка на Европа“

превод, средување, поправка на линкови
с (Бот менува: Image -> Податотека)
(превод, средување, поправка на линкови)
|admin_center_type = Секретаријат
|admin_center = [[Виена]], [[Австрија]]
|leader_title1 = Генерален Секретарсекретар
|leader_name1 = <span style="white-space:nowrap">{{flagicon|France}} [[MarcМарк PerrinПерин deде Brichambaut|M. P. de Brichambaut]]Бришамбо</span>
|leader_title2 = Chairman-in-OfficeПретседавач of<br/>{{nowrap|theна PermanentПостојаниот совет Council}}
|leader_name2 = <br/>{{flagicon|SpainGreece}}&nbsp;{{nowrap|[[MiguelДора Ángel Moratinos|Miguel A. MoratinosБакојани]]}}
|leader_title3 = [[OSCEПретставник Representativeза onслободата Freedomна of the Media|Representative on Freedom of the&nbsp;Media]]медиумите
|leader_name3 = <br/>{{flagicon|Hungary}}&nbsp;{{nowrap|[[MiklósМиклош Haraszti]]Харасти}}
|established_event1 = како КЕБС (CSCE){{smallsup|1}}
|established_date1 = Јули 1973
|established_event2 = [[HelsinkiХелсиншки Accordsдоговори]]
|established_date2 = {{nowrap|[[Јулијули]] &ndash; [[Августавгуст]]}}, [[1975]]
|established_event3 = [[ParisПариска Charterповелба]]
|established_date3 = [[Ноември 21 ноември]] [[1990]]
|established_event4 = преименувана како ОБСЕ (OSCE)
|established_date4 = [[Јануари 1 јануари]] [[1995]]
|official_website = http://www.osce.org/
|footnote1 = Конференција за Европска Безбедност и Соработка (Conference on Security and Cooperation in Europe).
}}
'''ОБСЕ - Организација за безбедност и соработка на Европа''' ([[англиски јазик|англиски]]: '''Organization for Security and Co-operation in Europe)''' е меѓународна институција кој е некој вид на форум за политички дијалог која има за цел безбедносна стабилизација на регионот, со помош на демократски средства и демократско владеење. Повеќето од 3,.500-тоте вработени се ангажирани во операции на теренот, со само десетина постопроценти администрација.
 
Организацијата е дефинирана како регионална организација под закрилата на [[Обединети Нации|Обединетите нации]] (Chap.Глава VIII), која служи за рано предупредување, превенција на конфликти, менаџирање на кризи и пост-конфликтна рехабилитација. Нејзините 56 земји членки се од [[Европа]], [[Регион на Кавказ|Регионот на Кавказ]], [[Централна Азија]] и [[Северна Америка]] што во суштина го опфаќа поголемиот дел од [[северна хемисфера|северната хемисфера]]. Организацијата била создадена во време на таканаречената [[Студена војна]] каккокако форум Запад-Исток.
 
Пред да прерасне во постојана организација, делувала како ''Конгрес за европска безбедност и соработка (КЕБС)'' помеѓу 1973 и 1995.
 
== Институции ==
The high-level decision making bodies of the organization are the Summit and the Ministerial Council, with the Permanent Council that convenes weekly in Vienna serving as the regular negotiating and decision-making body, led by the Chairman-in-Office, who holds the position of Chairman for one year. The 2007 Chairman-in-Office is the [[Spain|Spanish]] [[Minister of Foreign Affairs]] [[Miguel Angel Moratinos]]. Beginning 1 јануари 2008, the annual position will pass to [[Finland]]. [[Kazakhstan]] is bidding to become Chairman-in-Office in 2009, despite heavy objections from the United States and the United Kingdom.
 
Највисоките тела се Самитот и Министерскиот совет. Постојаниот совет, кој се состанува секоја недела во Виена, служи како редовно преговарачко и одлучувачко тело. Постојаниот совет е предводен од претседавач, кој се именува на една година.
In addition to the Ministerial and permanent Councils a Forum for Security Co-operation and the Ecomonic Forum are an integral part of the OSCE decision making institutions.
 
Покрај Министерскиот и Постојаниот совет, постојат и Форум за безбедносна соработка и Економски форум, кои се дел од одлучувачките тела. Седиштето на Секретаријатот на ОБСЕ е во Виена, Австрија. Покрај тоа, организацијата има канцеларии и во Копенхаген, Женева, Хаг, Прага и Варшава.
The OSCE's Secretariat (headquarters) is located in [[Vienna]], [[Austria]]. The current Secretary General is [[Marc Perrin de Brichambaut]] of France, who took over from [[Ján Kubiš]] of Slovakia. The Organization also has offices in [[Copenhagen]], [[Geneva]], [[The Hague]], [[Prague]] and [[Warsaw, Poland|Warsaw]].
 
=== Земји членки ===
 
=== Земји членки ===
[[Податотека:OSCE acts signatories.png|right|230px|thumb|OSCE signatories as of 2006.
{{legend|#007f00|потпишан [[Хелсиншки финален акт|Хелсиншкиот финаленакт]] и [[Paris Charter]]}}
{{legend|#ff7f40|partner for cooperation}}]]
{| class="wikitable" style="font-size:95%;"
!width="31%"| StateЗемја !!width="23%"| AdmissionПрием
!width="23%"| {{line-height|13pt|Signed theПотпишан<br/>[[HelsinkiЗавршниот документ Finalод ActХелсинки]]}}
!width="23%"| {{line-height|13pt|Signed theПотпишана<br/>[[Charter ofПариската Parisповелба]]}}
|-
| {{ALB}} || 1991 [[19 јуни]] || 1991 [[16 Септемврисептември]] || 1991 [[17 Септемврисептември]]</tr>
| {{AND}} || 1996 [[25 април]] || 1999 [[10 Ноември]] || 1998 [[17 Февруарифевруари]]</tr>
| {{ARM}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[8 Јули]] || 1992 [[17 Априлаприл]]</tr>
| {{AUT}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{AZE}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[8 Јули]] || 1993 [[20 Декемвридекември]]</tr>
| {{BLR}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[26 Февруари]] || 1993 [[8 Априлаприл]]</tr>
| {{BEL}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{flagcountry|Bosnia and Herzegovina|name=Bosnia and Herz.}} || 1992 [[30 Априлаприл]] || 1992 [[8 Јули]] || &nbsp; </tr>
| {{BGR}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{CAN}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{HRV}} || 1992 [[24 март]] || 1992 [[8 Јули]] || &nbsp; </tr>
| {{CYP}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{CZE}} || 1993 [[1 јануари]] || &nbsp; || &nbsp;</tr>
| {{DNK}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{EST}} || 1991 [[10 септември]] || 1992 [[14 Октомври]] || 1991 [[6 Декемвридекември]]</tr>
| {{FIN}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{FRA}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{GEO}} || 1992 [[24 март]] || 1992 [[8 Јули]] || 1994 [[21 Јануаријануари]]</tr>
| {{DEU}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{GRC}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{VA-HS}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{HUN}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{ISL}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{IRL}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{ITA}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{KAZ}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[8 Јули]] || 1992 [[23 Септемврисептември]]</tr>
| {{KGZ}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[8 Јули]] || 1994 [[3 Јунијуни]]</tr>
| {{LVA}} || 1991 [[10 септември]] || 1991 [[14 Октомври]] || 1991 [[6 Декемвридекември]]</tr>
| {{LIE}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{LTU}} || 1991 [[10 септември]] || 1991 [[14 Октомври]] || 1991 [[6 Декемвридекември]]</tr>
| {{LUX}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{flagcountry|Republic of Macedonia|name=Rep. Macedonia}} || 1995 [[12 Октомври]] || &nbsp; || &nbsp; </tr>
| {{MLT}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{MDA}} || 1992 [[30 јануари]] || 1992 [[26 Февруари]] || 1993 [[29 Јануаријануари]]</tr>
| {{MCO}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{MNE}} || 2006 [[22 јуни]] || 2006 [[1 Септември]] || &nbsp; </tr>
| {{NLD}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{NOR}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{POL}} || 1973 [[25 јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{PRT}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{ROU}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{RUS}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{SMR}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{SRB}} || 2000 [[10 Ноември]] || &nbsp; || &nbsp; </tr>
| {{SVK}} || 1993 [[1 Јануари]] || &nbsp; || &nbsp; </tr>
| {{SVN}} || 1992 [[24 Март]] || 1992 [[8 Јули]] || 1993 [[8 Мартмарт]]</tr>
| {{ESP}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{SWE}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{CHE}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{TJK}} || 1992 [[30 Јануари]] || 1992 [[26 Февруари]] || &nbsp; </tr>
| {{TUR}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{TKM}} || 1992 [[30 Јануари]] || 1992 [[8 Јули]] || &nbsp; </tr>
| {{UKR}} || 1992 [[30 Јануари]] || 1992 [[26 Февруари]] || 1992 [[16 Јунијуни]]</tr>
| {{UK}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{USA}} || 1973 [[25 Јуни]] || 1975 [[1 Август]] || 1990 [[21 Ноемвриноември]]</tr>
| {{UZB}} || 1992 [[30 Јануари]] || 1992 [[26 Февруари]] || 1993 [[27 октомври]]</tr>
|}
4.318

уредувања