Хибридизација (хемија): Разлика помеѓу преработките

с
Бот менува: Image -> Податотека
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот Додава: vi:Lai hóa (hóa học))
с (Бот менува: Image -> Податотека)
[[ImageПодатотека:Sp3-Orbital.png|thumb|150px|Четири sp³ орбитали.]]
[[ImageПодатотека:Sp2-Orbital.png|thumb|150px|Три sp² орбитали.]]
 
Во [[хемија]]та, '''хибридизацијата''' е концепт на мешање на [[Атомска орбитала|атомските орбитали]] при што се образуваат нови, ''хибридни орбитали'', погодни за квалитативно опишување на [[атом]]ските сврзувачки својства. Хибридизираните орбитали се многу корисни при објаснувањето на обликот на [[Молекулска орбитала|молекулските орбитали]] на [[молекул]]ите. Хибридизацијата е составен дел на [[Теорија за валентно сврзување|Теоријата за валентно сврзување]] и [[Теорија за одбивање на електронските парови од валентната обвивка|VSEPR теоријата]]
Во секоја од новодобиените (хибридни) орбитали има по еден неспарен електрон, што значи дека тие можат да градат четири единечни [[Сигма врска|сигма (σ) врски]] како со други јаглеродни атоми, така и со атоми од други елементи.
 
[[ImageПодатотека:Ch4-hybridisation.png|Шематско претставување на хибридните орбитали кај метанот]] постанува [[ImageПодатотека:Ch4-structure.png|Тетраедарската форма на метанот.]]
 
== ''sp''<sup>2</sup> хибриди ==
Структурата на други слични соединенија може да се објасни на сличен начин како онаа на метанот. На пример, [[етен]]от (C<sub>2</sub>H<sub>4</sub>) има двојна врска помеѓу два јаглеродни атоми. Кекулеовската структура на ова соединение (кое инаку спаѓа во [[алкен]]ите) изгледа вака:
 
[[ImageПодатотека:Ethene-2D-flat.png|thumb|none|Луисова (Кекулеовска) структура на етенот. Двата С-атоми се врзани за два водородни атоми, а меѓусебно се поврзани со двојна врска.]]
 
Јаглеродните атоми ќе подлегнат на ''sp''<sup>2</sup> хибридизација, бидејќи хибридните орбитали ќе формираат само σ врски, а една [[пи врска]] е потребна за двојната врска помеѓу С-атомите. Водород-јаглерод врските се со еднаква силина и должина, што е потврдено со експериментални податоци.
941.847

уредувања