Сложени програмски јазици: Разлика помеѓу преработките

с
Бот менува: кој што -> којшто
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот менува: кој што -> којшто)
'''Сложени програмски јазици''' се оние јазици кои што се поблиски до програмерот, односно програмерот може да ги пишува на својот јазик а подоцна со соодветен [[компајлер]] да ги прочита и изврши микропроцесорот. Овие се понови програмски јазици и имаат за цел да ја олеснат работата на програмерот кој штокојшто ги пишува програмите на јазик поблизок до него. Процесорот без соодветен [[компајлер]] не може да ги разбере овие јазици.
 
Поимот "сложени" е пред се релативен зошто некои јазици како [[C]] некои ги сместуваат во сложените а некои во простите, но пред се е подразбира секој програмски јазик кој е направен со цел да ја олесни работата на програмерот и е близок до него.
941.847

уредувања