Разлика помеѓу преработките на „Пела“

Додаден 1 бајт ,  пред 11 година
с
Бот менува: сеуште -> сѐ уште
с (Бот менува: сеуште -> сѐ уште)
===Палата===
 
Градот кој Ливиј го спомнува е само парцијално познат. Тој се состои од висок бедем од груби тули (од околу 50 см²) подигнат на камена основа; дел се наоѓа северно од палатата, а дел јужно кон езрото. Во бедемот, на северниот дел има три брда, а палатата е сместена на почесното место на средното брдо. Оваа област е само делумно истражена и зафаќа голем простор од некои 60,000 м²). Плеанот сеуштесѐ уште не се знае добро, но се поврзува со планот на самиот град (видете го дијаграмот).
 
Палатата во Пела се состоела од 7 големи архитектонски групи наредени во две редици, секоја со низа простории сместени околу квадратен централен двор, обично со портика. Досега археолозите имаат препознаено [[палестра]] и [[Јавна бања|бањи]]. Јужната фасада на палатата, која гледа кон градот, се состоела од големо (долго најмалку 153 м) [[портико]], кое лежело на основа со висина од два метра. Соодносот помеѓу четирите главни комплекса е дефиниран со прекин во портикото со [[пропилеум]], со висина од 15 м, кој давал монументалност на градбата гледано од градот.
941.847

уредувања