Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
Бот менува: Март -> март, Август -> август, Септември -> септември, Октомври -> октомври
с (Бот менува: Март -> март, Август -> август, Септември -> септември, Октомври -> октомври)
20.04. - активисти на ОМО Илинден не се пуштени од полицијата до гробот на [[Јане Сандански]] кај [[Роженски манастир|Роженскиот манастир]].Собирот е забранет од окружниот прокурор и кметот на град [[Сандански]].Автобус со 30 луѓе е сопрен кај село [[Лозеница]] и вратен назад.Двајца Македонци се жалат дека се тепани од полицајци кај село [[Ново Делчево]].Единиот го документира со медицинско сведоштво.
05.05. - уапсени се 15 луѓе од ОМО Илинден при обид аа чествување 94-годишнината от смртта на [[Гоце Делчев]].
Во почетокот на Августавгуст полицијата блокира чествувањето од ОМО Илинден на годишнината од [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост" близо [[Петрич]].
12.08. - ОМО Илинден бара Бугарија да ја потпише „[[Рамковна конвенција за националните малцинства|Рамковната конвенција за националните малцинства]]“, без [[интерпретативна клаузула]], како и спроведување попис на населението во Бугарија.
28.08. - на граничниот премин "Станке Лисичково", на враќане од [[Охрид]] на [[Георги Христов]] му се одземени 31 книги со мотив дека тие се "с промакедонско националистическо съдържание".
28.09. - одржан е конгрес на [[ОМО Илинден - центар]].
Во почетокот на Септемврисептември двајца полицајци од Благоевград пребаруваат печатница на „Народна Волја“ и конфискуваат негативи на весникот. На почетокот на Октомвриоктомври во Благоевград полицајци наново пребаруваат печатницата не весник "Народна волја". Конфискувани се два материјала.[http://www.bghelsinki.org/annual/bg/bg1997.html]
 
 
 
*'''2003'''
Во Мартмарт Софијскиот градски суд одкажува да регистрира нова политичка партија - „Обединена македонска обштност - партија за интеграција, развитие и икономически напредък“, или ОМО ПИРИН,создадена пред локалните избори.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=264]
 
*'''2004'''
941.847

уредувања