Разлика помеѓу преработките на „Инвестициска банка“

с
Бот менува: кој што -> којшто
с (Бот менува: кој што -> којшто)
{{внимание}}
'''Инвестиционите банки''' им помагаат на компаниите, владите и нивните агенции, да профитираат преку издавање, купување и продавање на хартии од вредност на примарниот пазар на капитал. Исто така овие банки им помагаат на корпорациите, преку советување за преструктуирање, аквизиција и др.
Инвестиционите банки се разликуваат од комеријалните банки кои што примаат депозити и издаваат кредити. Меѓутоа во последно време разликата помеѓу овие два вида на банки се намалува, поради тоа што комерцијалните банки нудат разни услуги за кои порано беа специлализирани само инвестиционите банки. Во [[Соединетите Американски Држави]] со [[Глас-Стигалов акт|Глас-Стигаловиот акт]], кој штокојшто беше донесен во екот на [[Големата криза од 1929|големата светска економска криза]] се забрани комерцијалните банки да се занимаваат со издавање [[хартии од вредност]] ако во исто време примаат и [[депозит]]и.
 
Овој акт беше укинат и заменет со Грам-Линч-Биловиот акт во [[1999]] година.
941.847

уредувања