Adobe Flash: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот Додава: simple:Adobe Flash
с Бот менува: фајлови... -> податотеки...
Ред 2:
Со [[Adobe]] Flash или едноставно Flash се мисли и на Adobe Flash плеерот, но и на Adobe Flash мултимедијалниот програм. Adobe Flash Professional се користи за правење на [[Апликации]], [[Игри]], [[Анимации]] за на [[персонален компјутер]], [[телевизија]] или пак [[мобилни телефони]] и разни [[безжични уреди]]. Flash плеерот, производен и дистрибутиран од [[Adobe Systems]] , е клиентска програма достапна на повеќето интернет пребарувачи. Содржи векторска графика, [[програмски јазик]] наречен [[ActionScript]] и поддршка за [[слики]], [[видео]] и [[аудио]]. Исто има и верзии од Flash плеерот достапни за на [[мобилен]] или други преносливи уреди.
 
Накратко речено Adobe Flash е интергрирана [[средина]] за [[креирање]] ([[IDE]]), а Flash Плеерот е апликација за да се отвораат Flash фајловитеподатотеките креирани со Adobe Flash. Но затоа кога велиме само "Flash" може да мислиме на Adobe Flash на Flash плеерот или пак на Flash фајловитеподатотеките.
 
Од излегувањето на Flash во [[1996]], Flash [[технологија]]та прерасна во популарен метод на додавање на [[анимација]] на [[веб]] страните; неколку софтвер продукти, системи, и уреди можат да прикажуваат Flash. Flash најчесто се користи за создавање анимации, игри, реклами, различни веб-[[компоненти]], за вметнување видео на веб страните и разни интернет апликации.
 
Flash фајловитеподатотеките, често наречени "Flash анимации" или "Flash игри", имаат .[[swf]] екстензија и можат да бидат дел од [[веб страна]], и директно да се отвораат преку Flash плеерот, или пак да претставуваат [[проектор]] (Flash клип со екстензијата .[[exe]] во [[Windows]]) како и обичните апликации. Flash Видео фајловитеподатотеките ја имаат екстензијата .[[flv]] и се отвораат преку .swf фајловитеподатотеките.
 
[[ar:أدوبي فلاش]]
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash