Додадени 996 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
<div style="width:98%; height:700px; padding:10px; overflow:scroll; border:2px solid white;">
{{Цитат|“I know of two tragic histories in the world - that of Ireland and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.” - Roger Casement (1864 - 1916), ирски патриот и револуционер.}}
 
{{Цитат|“А ако Македониiа до сега со мали исклу'чеiн'а се iет развиiала оддел'но од Бугариiа и Србиiа, то она можит да чинит и за однапред, ушче поеке, шчо пропагандите: бугарцка и србцка употребуваат сите и дозволени и не дозволени стретства да искоренат во нашиiот народен жиот се самобитно, се '''чисто македонцко'''. Самосталното политично развиiаiн'е на Македониiа iет необходност, као нешчо, без коiе ниiе не ке располагаме со доста стретства да се бориме со пропагандите за сочувуаiн'е од ниф нашата национална самобитност.” - Крсте Петков Мисирков.}}
 
[[Податотека:Makedonija.jpg|550px|центар|Македонија на крстот на страданието: мислам дека оваа песна е олицетворение на тажната судбина на мојата македонска татковина.]]