Разлика помеѓу преработките на „Штокавско наречје“

Додадени 367 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
с
с
<includeonly></includeonly>'''Штокавското наречје''' зафаќа најголем дел од српскохрватската јазична територија. Тоа се протега низ цела [[Србија]], [[Црна Гора]], [[Босна и Херцеговина]] и во голем дел од [[Хрватска]], источно и југоисточно од нејзините [[чакавски]] и [[кајкавски]] наречја. Северозападната и северната граница на штокавското наречје ја сочинуваат линијата од Јадранското Море до реката Драва: Нови Винодол - Огулин - Карловац - Сисак - Бјеловар - Вировитица, каде што ова наречје е во допир со чакавското и кајкавското. Од таа линија штокавското наречје го исполнува целиот простор кон исток меѓу јадранскиот брег (оставајќи му на чакавскиот само тенок појас на делот на брегот од Задар до Омиш и до половината на островот Пељешац, како и до островот Млет и Дубровничкото приморје) и до државните граници со Унгарија, Романија, Бугарија, до границата со [[македонскиот јазик]] и државните граници со Албанија. Со ова наречје зборуваат и српските односно хрватските национални малцинства во Унгарија, Романија и Италија.
Врз осонва на тоа со кој од гласовите е заменет стариот глас [[јат]], штокавското наречје се дели на [[Екавски изговор]], [[Ијекавски изговор]] и [[Икавски изговор]], а во однос на развојот на акцентот и формата - на постари штокавски дијалекти и помлади штокавски дијалекти (новоштокавски).
 
[[Категорија: Словенски јазици]]
[[Категорија: Српски јазик]]
 
[[ar:لهجة شتوكافية]]
[[bg:Щокавски говор]]
[[de:Štokavisch]]
[[fa:گویش اشتوکاوی]]
[[fr:Chtokavien]]
[[hr:Štokavsko narječje]]
[[it:Štokavo]]
[[nl:Štokavisch]]
[[ja:シュト方言]]
[[pl:Dialekt sztokawski]]
[[sl:Štokavščina]]
[[sr:Штокавско наречје]]
[[sv:Štokavisk dialekt]]
17

уредувања