Разлика помеѓу преработките на „Амонијак“

Додадени 3.383 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
с (Бот Додава: sq:Amoniaku)
{{otheruses}}
[[Податотека:Ammonia_lone_electron_pair.svg|right|200px|Единечен електорнски пар кај амонијакот]]
{{chembox
[[Податотека:Ammonia3D.png|200px|right|3D презентација на молекулата]]
| ImageFileL1 = Ammonia-dimensions-from-Greenwood&Earnshaw-2D.png
| ImageSizeL1 = 150 px
| ImageFileR1 = Ammonia-3D-balls-A.png
| ImageSizeR1 = 150 px
| IUPACName = Амонијак<br/>Азан
| OtherNames =
| Section1 = {{Chembox Identifiers
| CASNo = 7664-41-7
| CASNo_Ref = {{cascite}}
| ChemSpiderID = 217
| UNNumber = [[List of UN Numbers 1001 to 1100|1005]] (anhydrous)<br/>[[List of UN Numbers 2601 to 2700|2672]], [[List of UN Numbers 2001 to 2100|2073]], [[List of UN Numbers 3301 to 3400|3318]] (раствор)
| PubChem = 222
| InChI = 1/H3N/h1H3
| RTECS = BO0875000 (безводен)<br/>BQ9625000 (раствор)
| EINECS = 231-635-3
}}
| Section2 = {{Chembox Properties
| Formula = NH<sub>3</sub>
| MolarMass = 17.031 g/mol
| Appearance = Безбоен гас со интензивен иритирачки мирис
| Density = 0,86 kg/m<sup>3</sup> (1,013 бари, при вриење)<br />0,73 kg/m<sup>3</sup> (1,013 bar at 15 °C)<br />681,9 kg/m<sup>3</sup> at −33,3 °C (течност)<ref>http://www.rmtech.net/Anhydrous%20Ammonia.htm</ref><br />820 kg/m<sup>3</sup> at -80 °C (кристална цврста супстанца)<ref>http://www.informaworld.com/index/757500068.pdf</ref><br />817 kg/m<sup>3</sup> at -80 °C (транспарентна цврста супстанца)<ref>http://www.informaworld.com/index/757500068.pdf</ref>
| MeltingPt = −77,73 °C (195,42 K)
| BoilingPt = −33,34 °C (239,81 K)
| Solubility = 1176 g/100 mL (0 °C) <br> 702 g/100 mL (20 °C) <br> 88 g/100 mL (100 °C)
| SolubleOther =
| Solvent =
| pKa = 9,75
| pKb = 4,75
| RefractIndex =
}}
| Section3 = {{Chembox Structure
| MolShape = Тригонално пирамидална
| Dipole = 1,42 [[Debye|D]]
}}
| Section7 = {{Chembox Hazards
| External MSDS = [http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc04/icsc0414.htm ICSC 0414] (anhydrous)<br/>
| EUIndex = 007-001-00-5 (безводен)<br/>007-001-01-2 (раствор)
| EUClass = Токсична ('''T''')<br/>Корозивна ('''C''')<br/>Штетна за животната средина ('''N''')
| NFPA-H = 3
| NFPA-F = 1
| NFPA-R = 0
| NFPA-O =
| RPhrases = {{R10}}, {{R23}}, {{R34}}, {{R50}}
| SPhrases = {{S1/2}}, {{S9}}, {{S16}}, {{S26}}, {{S36/37/39}}, {{S45}}, {{S61}}
| FlashPt = запаллив гас
| Autoignition = 651 °C
| ExploLimits = 15–28%
| PEL = 50 ppm
}}
| Section8 = {{Chembox Related
| OtherAnions =
| OtherCations = [[Фосфин]]<br/>[[Арсин]]<br/>[[Стибин]]
| OtherFunctn = [[Хидразин]]<br/>[[хидразонска киселина]]
| Function = nitrogen hydrides
| OtherCpds = [[Амониум хидроксид]]
}}
}}
 
'''Амонијакот''' е [[Хемиско соединение|соединение]] на [[азот]]от и [[водород]]от со [[хемиска формула]] NH<sub>3</sub>. При [[стандардни услови]] амонијакот е [[гас]]. Тој е отровен и [[Корозија|корозивен]] за некои материјали и има карактеристичен мирис.
 
Амонијакот се употребува во производството на [[Ѓубриво|ѓубрива]], [[експлозив]]и и [[полимер]]и. Тој е и состојка во одредени детергенти за [[стакло]]. Исто така, се наоѓа во мали количества во [[атмосфера]]та, а потекнува од распаѓањето на [[Животни|животинска]] или [[Растенија|растителна]] материја. Амонијакот и амониумовите [[соли]] се присутни и во [[дожд]]овницата, додека [[амониум хлорид]]от и [[амониум сулфат]]от се најдени во [[вулкан]]ските области на [[Земја]]та. [[Кристал]]и на [[амониум бикарбонат]] се најдени во [[фецес]]от на некои [[Патагонија|патагониски]] морски [[птици]] и [[лилјаци]] ([[гуано]]). Амониумовите соли се среќаваат и во плодната [[почва]] и [[Море|морска]] вода. [[Супстанција|Супстанциите]] кои содржат амонијак или се слични на него се нарекуваат амонијакални супстанции.
 
==Литература==
{{reflist|colwidth=35em}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc04/icsc0414.htm International Chemical Safety Card 0414] (anhydrous ammonia)
* [http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc02/icsc0215.htm International Chemical Safety Card 0215] (aqueous solutions)
* [http://www.npi.gov.au/database/substance-info/profiles/8.html National Pollutant Inventory - Ammonia]
* {{PubChemLink|222}}
* [http://www.ammoniaspills.org Emergency Response to Ammonia Fertilizer Releases (Spills)] for the Minnesota Department of Agriculture
*[http://www.cdc.gov/niosh/topics/ammonia National Institute for Occupational Safety and Health - Ammonia Page]
 
 
{{Link FA|hr}}