Разлика помеѓу преработките на „Географија на Бугарија“

с
нема опис на уредувањето
с
 
== Мстоположба ==
[[Бугарија ]] е држава која се наоѓа во [[југоисточна Европа]], сместена на западниот дел од [[Балкански полуостров|Балканскиот полуостров]].
 
== Граници ==
 
Вкупната површина на земјата изнесува 111 001 km², и според тоа се наоѓа на [[Листа на држави и територии по површина|102 место по големина во светот]]. Таа граничи со [[Црно Море]] на исток, со [[Република Грција]] 494 km и [[Република Турција]] граничи на југ 240 , со [[Република Србија]] 318км2 , [[Република Македонија]] на запад 148 km, и со [[Романија]] на север 608 km.
 
Главниот град [[Софија]] е најголемиот во државата со 1.356.877 жители.
== Население ==