Разлика помеѓу преработките на „Историја на Унгарија“

Нема измена во големината ,  пред 10 години
== Праисторија ==
 
Потеклото на [[Унгарци|Унгарците]] не е познато целосно. Најстарата теорија дека тие потекнуваат од [[хуниХуни|хунитеХуните]], во денешно време во практика историчарите ја отфрлуваат. Така, според најновите докази, унгарцитеУнгарците потекнуваат од [[Азија]], или поточно од кинеската провинција [[Синкјанг]]. Во периодот од [[7 век]] до [[9 век]] тие живееле на реонот околу реката [[Дон]]. Следувал период на постојани напади од страна на најразлични племиња. По овие напади, унгарците главно се разделиле на две групи. Првата група отишла кон запад а другата кон југ. Западната група во [[895]] година ги преминала [[Карпати|Кaрпатите]] и се сместила на териториите на [[Панoнска низина|Панонска низина]], а јужната го основила ''Kummagyaria'' која опстојувала до [[1396]] година.
 
== Населување во Панонската низнина ==