Разлика помеѓу преработките на „Историја на Унгарија“

с
нема опис на уредувањето
с
 
== Праисторија ==
 
Потеклото на [[унгарци|унгарците]] не е познато целосно. Најстарата теорија дека тие потекнуваат од [[хуни|хуните]], во денешно време во практика историчарите ја отфрлуваат. Така, според најновите докази, унгарците потекнуваат од [[Азија]], или поточно од кинеската провинција [[Синкјанг]]. Во периодот од [[7 век]] до [[9 век]] тие живееле на реонот околу реката [[Дон]]. Следувал период на постојани напади од страна на најразлични племиња. По овие напади, унгарците главно се разделиле на две групи. Првата група отишла кон запад а другата кон југ. Западната група во [[895]] година ги преминала [[Карпати|КАрпатитеКaрпатите]] и се сместила на териториите на Пананска[[Панoнска низина|Панонска низина]], а јужната го основила ''Kummagyaria'' која опстојувала до [[1396]] година.
== Населување во Панонската низнина ==
Со доселувањето на унгарците во [[9 век]] под раководство на [[Арпад]], тие формирале еден вид конфедерација од седум унгарски племиња и три [[хазари|хазарски племиња]]. На чело на секое племе стоел т.н. [[везир]]. Во денешната историја ова е познато како [[Седум везири на Унгарија]]. По смртта на [[Арпад]], за тронот започнале големи немири. Негов наследник станал [[Золта]]. Тој бил петтиот и најмал син на [[Арпад]]. Владеел во периодот од околу [[907]] до околу [[947]].
 
== Унгарско кралство ==