Разлика помеѓу преработките на „Историја на Унгарија“

нема опис на уредувањето
{{Шаблон:Историја на Унгарија}}
== Праисторија ==
 
== Праисторија ==
Потеклото на унгарци|унгарците не е познато целосно. Најстарата теорија дека тие потекнуваат од хуни|хуните, во денешно време во практика историчарите ја отфрлуваат. Така, според најновите докази, унгарците потекнуваат од Азија, или поточно од кинеската провинција Синкјанг. Во периодот од 7 век до 9 век тие живееле на реонот околу реката Дон. Следувал период на постојани напади од страна на најразлични племиња. По овие напади, унгарците главно се разделиле на две групи. Првата група отишла кон запад а другата кон југ. Западната група во 895 година ги преминала Карпати|КАрпатите и се сместила на териториите на Пананска низина|Панонска низина, а јужната го основила Kummagyaria која опстојувала до 1396 година.
== Република Унгарија ==
 
[[Категорија:Историја на Унгарија| ]]
 
{{Шаблон:Историја на Европа}}
{{Шаблон:Историја на Европа по земја}}