Разлика помеѓу преработките на „Историја на Унгарија“

Додадени 3.216 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
 
== Борба за власт ==
 
Во 1301 година поченал последниот крал на династијата Арпади, Андраш III. Следувал период во кој повеќе фракции се стремиле за тронот, кој период предизвикал немири. Овие немири траеле се додека власта не била заземена од страна на Карло Роберт, кој имал крвно сродство со династијата Арпади по женска линија. Неговиот син, Лидвик I Велики престолнината ја преместил во Вишеград. Веќе во 15 век, Кралство Унгарија важело за едно од најсилните кралства во Европа.
== Османлиска власт ==
 
Со приближувањето на османлии|османлиите кон унгарските територии, започнал периодот од околу 150 години војна помеѓу Османлиска империја|Османлиската империја и Унгарија. Унгарија загубила голем дел од својата територија во 1556 година. По Мохачка битка|Мохачката битка во 1526 година, дошол нов период за превласт. На едната страна биле Хабсбуршка династија|Хабсбуршката династија и Османлиска империја|Османлиската империја. На истокот владеел Јован Запола, а на запад Фердинанд I Хабсбуршки. Оваа ситуација довела до граганска војна, која најмногу ја искористила Османлиската империја, освојувајчи ја во 1541 година. По војната, Унгарија била поделена на три дела: Словачка, Градиште и североисточна Унгарија.
 
Во периодот од 1604 - 1711 година, избувнало унгарското и хрватското востание против Хасбуршката династија. Во исто време, во Централна Унгарија имало незадоволство од католизмот. Најпознатата побуна се случила во 1671 година, која била со крв задушена. Во 1683 година избила нова војна помегу Османлиите и Австрија, која траела до 1699 година. Тогаш, христијанските војски најпрвин го ослободиле Будим а потоа и останатиот дел од монаријата. Во 1718 година, Унгарија целосно била ослободена од османлии|османлиите.
 
== Кралство Унгарија ==
 
== Австро-Унгарија ==
 
== Прва светска војна ==