Разлика помеѓу преработките на „Анархистички комунизам“

нема опис на уредувањето
Добро познати анархистички комунисти се: [[Петар Кропоткин]], [[Ерико Малатеста]] и [[Нестор Махно]]. Кропоткин е често сметан како еден од најважните теоретичари на анархистичкиот комунизам, тој ги подвлекува неговите економски идеи во книгите: "Освојувањето на лебот" и "Полиња, фабрики и работилници". Кропоткин сметал дека соработката има повеќе предности од натпреварувањето, во книгата "Взаемна помош: Фактор за еволуција", тој тоа го покажува дека е така во природата. Анархокомунистичките идеи имаа големо влијание врз запознавањето со анархизмот во Јапонија, преку напорите на Котоку Шусуи во раните 1900-ти, кој кореспондирал со Кропоткин и ги има преведено неговите дела. [[Александар Беркман]] и [[Ема Голдман]] (кои и двајцата беа депортирани од САД во 1919) станаа едни од најважните пропоненти на "Комунистичкиот анархизам" и станаа особено критични кон Болшевизмот откако ја открија неговата запрепастувачка реалност од прва рака во Русија и откако Црвената армија го задуши Кронштатското востание. Тие пак имаа влијание и од емигрантот од Германија [[Јохан Мост]], кој пак пред тоа има придонес во анархокомунистичката мисла во Британија, преку неговиот контакт Франк Киц во Лондон околу 1880.
 
Многу платформисти се сметаат себеси како анархистички комунисти, иако други анархистички комунисти не се согласуваат со одредени делови од Организационата платформа, документ каде што прашањето за "колективната одговорност" е подржана од Махно, но не и од Малатеста.<ref>[http://anarhija.freediscussions.net/Prganizaciona-Platforma-h1.htm ОРГАНИЗАЦИОНА ПЛАТФОРМА НА ГЕНЕРАЛНИОТ СОЈУЗ НА АНАРХИСТИ]</ref> Воопшто анархистичките комунисти се критични кон некои аспекти од анархосиндикализмот според кој работното самоуправување од страна на работниците е од фундаментално значење за целите како и за средствата кон постигнувањето на општествената револуција и се уште ги одржува економските врски на награда од трудот и размена.
 
Денешните анархокомунисти се претставени во Интернационалата на Анархистички федерации.
==Референци==
 
<references/>
==Надворешни врски==
 
366

уредувања