Разлика помеѓу преработките на „Бугари“

Одземени 7.246 бајти ,  пред 12 години
татарите са завоеватели на волжките бугари, немат никаква връзка со потеклото, се предпоставува дека бугарите са от турксо или иранско п
с (Отстрането уредувањето на Laveol (разговор), вратено на последната верзија на Dav)
(татарите са завоеватели на волжките бугари, немат никаква връзка со потеклото, се предпоставува дека бугарите са от турксо или иранско п)
''Ова е статија за населението во современата [[Република Бугарија]]. За стариот народ видете [[Прабугари]], додека за народот од Русија кој се декларира како '''Болгари''' видете [[Татари]]. Подетално на [[Бугари (појаснување)]]''
{{Етничка група
|група = Бугари<br>''българи''
{{Бугари}}
 
'''Бугарите''' ([[бугарски јазик|бугарски]]: ''българи'') се [[јужни словени|јужнословенски народ]]<ref>[http://www.loc.gov/rr/european/coll/slav.html Predrag P. Pajic - The South Slavic Collections at the Library of Congress, Library of Congress]</ref> генерално поврзан со [[Бугарија]] и [[бугарски јазик|бугарскиот јазик]]. Мнозинството Бугари денес живеат во Република Бугарија, иако постојат бугарски малцинства или имигрантски заедници во повеќе земји во светот. Нивниот број денес изнесува над 9 милиони луѓе. Постојат повеќе теории за нивното потекло, меѓу кои највлијатлни се словенската и татарскататуркската теза.
 
== Потекло ==
 
Денешните Бугари настанале со мешање на бројни народи ([[Прабугари]], [[Словени]] и [[Тракијци]])<ref>Tom Masters - „Eastern Europe“, Lonely Planet, 2007, стр. 134</ref>. Овој процес на мешање се одвивал во текот на повеќевековните историски процеси од кои бил заафатен Балканскиот Полуостров. Во научната јавност постои тврдење дека на [[Прабугари|прабугарите]] се турко-алтајски народ и нивната татковина е во Централна Азија<ref>http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_English/Theme_History_And_Religion/Material/originBan.htm</ref>.
 
Во оформувањето на денешниот бугарски народ значење имале [[Прабугари]]те, група номадски народи и племиња доселени од централна [[Азија]] на северен [[Кавказ]] во 1-2 век, кои го формирале [[Прво Бугарско царство|Првото Бугарско царство]] во [[632]], кога се трајно се доселиле на Балканот, како и словенскте племиња што им претходеле еден век на Прабугарите. Прабугарите подоцна, кон крајот на 10 век, биле асимилирани од страна на [[Словени|Словените]], кои биле побројни, но нивниот [[етноним]] ([[Булгари|''българи'']]) останал како име на државата и народот.
До одреден степен, Бугарите биле исто така под влијание на романизираните и на елинизираните [[Тракијци]] и [[Дако-Гети]], кои живееле на територијата на денешна Бугарија пред словенската [[инвазија]]. Како и да е, нивната улога била намалена до [[6 век]] поради постојаната инвазија на [[Варвари]] и подоцнежната словенизациjа, така што нивното културно и jазично влијание во формирањето на денешните Бугари било помалку изразено од тоа на двата спомнати [[народ|народи]].
 
Конечното оформување на денешната бугарска нација започнува во 19 век, а посебно значење имаат два настани: формирањето на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]] (1870) и бугарската држава (1878). Голема улога во овој процес одиграла [[Русија]], чие политичко и културно влијание биле од клучно значење.
 
===Теории за потекло===
Самото потекло на бугарите е доста контроверзнон и е предмет на разнии дискусии и научни истражувања. Во бугарската наука има повеќе теории за нивното потекло. Според бугарскиот научник [[Васил Златарски]], во своето дело пишува<ref>''"История на българската държава през средните векове" (том I, София, 1971), стр. 55''</ref>:
<blockquote>
"Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средно-азијатски турски народи, кои се познати под општото име Хуни..."</blockquote>
додека научникот [[Евгени Владиков]] вели:
<blockquote>
"Бугарите припаѓаат на поновите народи кои се доселиле на Балканскиот Полуостров (...) Околу 670 година на североисток од делтата на р. Дунав се појавуваат Прабугарите, кои се народ од турско потекло<ref>''Графична историја на балканските народи , Софија 1992 г''</ref>..."
</blockquote>
 
Големата Гролиер мултимедијалната општа компјутерска ЦД енциклопедија, во поднасловот "Бугари" се вели дека ''"Бугарите се Турско племе, кои се населиле на Балканот од централна Азија во втората половина на 7 век. Тие ги потчиниле словенските племиња и го основале Првото Бугарско царство во 681 година."''
Во официјалната бугарска енциклопедија се вели:
<blockquote>
"Со името Бугари се нарекуваат прабугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на север од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга. Една група од нив, на чело со Аспарух се преселуваат на крајот од 7 век во североистичниот дел од Балканскиот Полуостров.<ref>'' Кратка бугарска енциклопедија (Софија, 1963, Прв том, с.30)''</ref>"
</blockquote>
 
Ова доведува до заклучок и за потеклото на името од кое зборот Булгар настанал од старотурскиот збор ''булгар'' (мешанец), што бил назив за едно од турско-татарските племиња.<ref>''Enciklopedija na Jugoslavija (Zagreb, 1985), avtor V. Vel''</ref>
Полската наука исто така е прецизна во своите тврдења за заедничкото потекло која вели дека "''Протобугарите и другите турски народи биле сточари''"<ref>''Historia slowian poludnio wych i zachodnich" (Warszawa, 1977 g.)''</ref>
 
[[Податотека:Tatar-bugar passport.jpg|left|thumb|200px|Руски пасош од 1996 г. издаден на жителка на руската република [[Татарстан]], во која е наведена народноста '''бугарка''']]
Бугарскато потекло најјасно го дава големото научно дело од [[8 век]], ''Именик на бугарските ханови'' кое го опишува потеклото на самите бугари од тоа време и јасно дава до знаење со чија релација се поврзани тогашните балкански бугари и [[монголци]]те. Тука е наведено дека [[Атила]] е директен крвен предок на ханот [[Кубрат]] кој се смета за прв владатен на Бугарија.<ref>''Проф. Димитар Ангелов: "Образуване на българската народност," София 1971 г''.</ref><ref>''"Христоматия по история на България," София 1964 г.''</ref>
 
Словенските бугари кои твореле и пишувале во [[9 век|IX]] и почетокот на [[10 век|X век]] својот јазик сеуште не го нарекувале бугарски, поради фактот дека [[прабугари|старите бугари]] сеуште живееле во голем број на територијата на Бугарија и сеуште го користеле нивниот јазик.<ref>''Н.Беляев, "Казанская тетрадь"''</ref>
 
Во последно време со големите научни испитувања се зема теоријата дека, денешните ''Бугари'' не се етнички Бугари, туку географски Бугари, со исклучок на [[добруџа]]нските Бугари, кои и ден денеска се ја задржале својата вистинска традиција и фолклор, го задржиле својот [[прабугарски јазик|изворен јазик]], кој се зборувал за времето на [[Аспарух]]<ref>''Studia protobulgarica mediaevalia europensia, 1992''</ref>.
Денес бугарската официјална историја ги признава [[Гагаузи]]те за најстари Бугари, дел од бугарската нација, но и туркобугарите од [[Чувашија]]<ref>''Брошурка “БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ’’Пламен Павлов, председател на Агенцията за българите в чужбина''</ref>.
== Името Бугари ==
 
 
== Извори ==
[[Податотека:Prochuvash_vesnik.jpg|300px|right|thumb|Извадок од бугарски весник, на кој јасно се ва до знаење да не се замижува пред вистината -дека бугарите и чувашите се едно исто (кликнете на сликата за поголема резолуција)]]
{{reflist}}<!--<div class="references-small">
<references />
1.398

уредувања