Википедија:Наведување на извори: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
'''Холандскиот референдум за Европскиот устав одржан во 2005 година'''
{{subcat guideline|напатствие за стил|кат=Напатствија за стил|Цитирање извори|ВП:ЦИТ|ВП:ЦИ}}
{{најважното|Ова '''напатствие за цитирање извори''' (а) дискутира кога да се наведуваат извори, (б) покажува како да се форматираат индивидуалните цитати на извори и (в) овозможува методи за презентација на изворите во статиите на Википедија.}}
 
Од Википедија, слободна енциклопедија
'''Цитатот''' (се нарекува и '''референца''') претставува кус текст со чија помош може да се дојде до [[примарни извори на информации | примарниот]] или [[терцијарни извори на информации | терцијарен]] извор на информации. Со помош на цитатите кои се наоѓаат во еден енциклопедиски текст читателот може да ја '''[[ВП:ПРОВЕРИ|провери]]''' напишаната содржина, но и да дојде до повеќе информации во врска со дадената тема.
 
'''Холандскиот референдум за одобрување на договорот за воведување на Европскиот устав''' беше консултативен [[референдум]] којшто беше одржан на [[1 јуни]] [[2005 година]] за да се одлучи дали [[Холандија]] ќе го ратификува [[предложениот Устав]] на [[Европската унија]].
'''Пример:'''
* {{Cite book| last=Видоески | first=Б. | year=1999 | title=Правопис на македонскиот литературен јазик | publisher=Просветно дело, Скопје}}
 
Гласањето беше одржано на првиот национален референдум одржан по повеќе од 200 години и не зависеше од владата што значеше дека иако електоратот го одбие Уставот тој теоретски се уште би можел да биде [[ратификуван од државата]]. Владата рече дека и покрај тоа што ќе мора да го почитуваат одлучувачкиот резултат излезноста на гласачите беше 30%.Официјалните резултати велат дека 61.6% од гласачите гласале против Уставот при излезност од 63.3%.
''Кога да се цитира.'' Во изданија со енциклопедиски карактер, изворите треба да бидат цитирани при додавање на материјал преземен од други [[извори на информации]]. Во спротивно, наведеното тврдење или содржина се смета за произволна и непотврдена, а со тоа ''се оспорува нејзиниот научен каректер''.
 
Прашањето што им беше поставено на гласачите беше:
''Како да се форматира.'' Препораките за цитирање кои се дадени во текстот што следи треба да се почитуваат. Овде прикажаниот начин на цитирање на изворите на информации не е единствениот постоен. Затоа многу поважно е со цитирањето на [[извори на информации | изворите на информации]] за читателите на Википедија да овозможите [[Википедија:Проверливост|проверливост]] нејзините содржини. Затоа додадете го Вашиот извор дури и кога не сте сигурни како правилно да го форматирате цитатот, но обидете се да додадете доволно информации за да тој може да се идентификува, а останатите членови на Вики заедницата ќе го поправат форматирањето.
 
''Дали сте за или против Холандија да го одобри Договорот за воведување на Европски устав?''
''Како да се презентира.'' Цитатите обично се прикажани во статиите преку една од методите опишани подолу во секцијата за презентација од ова напатствие. Во рамките на една статија треба да се користи ист начин на цитирање - ако статијата веќе има неколку цитати, уредувачот треба да го користи методот кој веќе е во употреба или да бара консензус пред да го промени.
==Краток преглед==
===Цитирање со фусноти===
Најчест начин на цитирање наизворите на информации во Википедија е со користење на фусноти. Основните чекори кои треба да се преземат за да се направи тоа се следните:
 
Можните одговори беа за ''(voor)'' и против ''(tegen)''.На некои гласачки места во поголемите градови беше можно да се остави празно гласачкото ливче. Оваа опција не се броеше во резултатите,но им дозволи на гласачите да гласаат воздржано.
* Веднаш по текстот на кој сакате да му придружите извор се додава <tt><nowiki><ref></nowiki>''овде детали за цитираното дело''</ref></tt>. Овој цитат ќе се појави како горен индекс до зборот кој му претходи.
* Доколку внесувате нова страница, или пак, додавате прва фуснота кон постојна страница, тогаш додадете го и следниот го и следниот код на крајот на стрницата:
:{| style="background:transparent;"
|-
| <nowiki>==Литература==</nowiki> <br /> <nowiki><references /></nowiki> || style="width:50px; text-align:center;" | ''ИЛИ'' || <nowiki>==Литература==</nowiki> <br /> {{tl|reflist}}
|}
* Сите цитати кои ќе ги наведете на дадената страница ќе се јават при дното на таа страница и ќе бидат излистани заедно со другире фусноти. Со одбирање на бројот на горниот индекс (кој претставува дадена референца) читателот ќе биде однесен до референцата за соодверниот извор на информации.
 
Референдумот се одржа само 3 дена откако [[францускиот референдум]] за Уставот беше завршен со одбивање.Поради тоа што сите земји - членки на Европската унија мора да го ратификуваат Договорот за да стапи на сила, некои сметаа дека холандскиот референдум е непотребен.Но припадниците на холандската кампања за Уставот апелираа до електоратот да избегнат да ја оштетат позицијата на Холандија во Европа на истиот начин како што тоа го направија Французите во некои делови што ја ослабнаа позицијата на Франција.Пред плебисцитот многу припадници на кампањата против Уставот го изразија својот став дека француското одбивање на Договорот ќе ги охрабри Холанѓаните да го следат нивниот став.Второто не на референдумот во една од основачките земји на проектот за европска интеграција беше оценето како поседување моќ за да го убие Договорот.[[Анкетите на јавното мислење]] во деновите пред референдумот покажаа дека кампањата против Уставот има јасно водство.
===Општо цитирање===
* Ако работите на нова страница (статија), или пак, додавате референци кон некоја постојна страница, на крајот на текстот додадете ги го и следниот код:
:<nowiki>==Литература==</nowiki><br>
:<nowiki>*</nowiki> ''детали за цитираните извори''
 
===Кампања===
Цитатите кои ќе ги наведете во вашата статија ќе се појават при дното на страницата и ќе бидат излистани во форма на подточки.
 
Владеачката и поголемите опозициски партии што сочинуваат 80%од пратениците во државниот парламент го подржаа Уставот заедно со поголемите весници.Партиите на коалицијата [[Христијански демократски апел]],[[Народна партија за слобода и демократија]] и [[Демократи 66]] ја поддржаа кампањата за Уставот како и опозициската [[Лабуристичка партија]] и [[Зелената левица]].[[Социјалистичката партија]], [[Пим Фортјун Лист]], [[Групата Вајлдерс]], [[Реформираната политичка партија]] и [[Христијанскиот сојуз]] и се приклучија на кампањата против Уставот.
==Кога да се цитира==
{{Главна|Википедија:Проверливост}}
Постојат повеќе начини како може да се презентираат цитатите на книги (учебници, практикуми, енциклопедии, монографии и сл.). Неколку примери за тоа на каков начин тоа може да се направи се дадени подолу.
 
Резултатот е очигледен бидејки најголемата партија од кампањата против Уставот беше Социјалистичката партија којашто освои 6% од гласовите на последните избори. Кампањата за Уставот беше подржана од сите поголеми политички партии (поголемиот дел од нив беа претходно и директно оние против коишто се гласаше и загубија на изборите).
=== Книги, учебници, практикуми ===
Книги, учебници и случни публикации може да се цитираат на следниов начин:
* <font color=blue>автор(и)</font>,
* <font color=gray>''назив на книгата''</font>,
* <font color=red>издание (ако не е прво)</font>,
* издавач, седиште на издавачот,
* <font color=cyan>година на издавање</font>.
'''Примери:'''
* <font color=blue>Б. Видоески, Т. Димитровски, К. Конески, Р. Угринова-Скаловска</font>, <font color=gray>''Правопис на македонскиот литературен јазик''</font>, <font color=red>14-то издание</font>, Просветно дело, Скопје, <font color=cyan>1999</font>.
* <font color=blue>T. Kohonen</font>, <font color=gray>''Self-Organizing Maps''</font>, <font color=red>3rd Edition</font>, Springer, Berlin, <font color=cyan>2001</font>.
Доколку станува збор за книга која е уредувана од еден или повеќе уредници, а содржината нејзина е пишувана од повеќе автори, во тој случај цитирањето се врши на следниот начин:
* <font color=blue>Уредник/ици</font>, <font color=gray>''Назив на книгата''</font>, <font color=red>издание (ако не е прво)</font>, Wiley-VCH, Weinheim, <font color=cyan>2003</font>.
'''Пример:'''
* <font color=blue>Gasteiger J., Engel T. (eds.)</font>, <font color=gray>''Chemoinformatics''</font>, Wiley-VCH, Weinheim, <font color=cyan>2003</font>.
Доколку е познат ISBN (International Standard Book Number) бројот тогаш може да се додаде на крај на цитатот:
* <font color=blue>Gasteiger J., Engel T. (eds.)</font>, <font color=gray>''Chemoinformatics''</font>, Wiley-VCH, Weinheim, <font color=cyan>2003</font>. [[ISBN 3-527-30681-1]]
 
Анкетите на јавното мислење во месеците пред гласањето покажуваа поделба на јавноста во врска со ова прашање, но како што референдумот се приближуваше кампањата против Уставот имаше јасно водство;но повеќе од половина од електоратот призна дека знае многу малку или воопшто незнае за содржината и одредбите од Уставот.
Доколку се повикувате на текст кој се наоѓа на дадена страница од книгата која ја цитирате, тогаш на крајот од цитатот се додава и бројот на страницата на која се наоѓа текстот на кој се повикувате.
 
Популарното гласање преку [[интернет]] наречено референдум визер започна на 21 април, но наиде на критики дека влијае врз Уставот посочувајки дека дури тие кои што најмногу се против Уставот добиваат позитивни одговори за него, бидејки прашањата за демократијата и животната средина не се толку важни за Уставот.Телевизиските програми со кампањата за Уставот предизвикаа контроверзност за зголемување на можноста од војна и хаос во Европа ако Уставот беше одбиен.Најемотивната од сите реклами што прикажуваше емотивни слики од [[холокаустот]] и [[масакрот во Сребреница]] никогаш не беше емитувана во кампањата за Уставот, но националните вести добија нов изглед и се посирамашни информации.
'''Пример:'''
* <font color=blue>M. Lampić</font>, <font color=gray>''Mali rečnik tradicionalnih simbola''</font>, Libretto, Beograd, <font color=cyan>1999</font>, 45.
Бројот '''45''' во претходниот пример претставува бројот на страницата на која се наоѓа текстот на кој се повикувате.
 
Анкетата на [[ТНС/НИПО]] од 19 мај покажа дека 38% од лугето имаат намера да гласаат од кои 27% за и 54% против Уставот.Анкетата на истата организицација од 30 мај 2 дена пред референдумот дојде до заклучок дека 58% од тие што ќе гласаат ќе гласаат против Уставот.Како што се приближуваше референдумот, припадниците на кампањата за Уставот предвидуваа пораз, а некои дури искажаа олеснување заради француското одбивање на Уставот земајки го предвид фактот дека Холандија нема да биде првата и единствена држава која ја попречува ратификацијата иако францускиот резултат на кампањата против уставот и даде поголема легитимност и прифатеност и и сугерираше на јавноста дека позицијата на Холандија во Европа нема значајно да биде оштетена ако се гласа против иако некои одеа дотаму и велеа дека Холандија ке изгледа како будала пред останатите држави во Европа.
''Напомена:'' Кога станува збор за цитирање на книги (учебници, прирачници, монографии и сл.) при цитирањето дозволено да се запишува и ''само името и презимето на првиот автор''. Сепак, многу подобар и поеднозначен начин на цитирање е доколку се наведат сите автори на делото.
 
===Причини за одбивање===
=== Цитирање на статии од списанија ===
Според анкетата на [[Морис де Хонд]], 30% од противниците на Уставот го искористија референдумот како можност да ја покажат своето незадоволство од владата наместо да ги ограничат своите размислувања на содржината од Договорот којашто беше ставена пред нив.За време на референдумот холандската централно десно ориентирана коалициона влада предводена од [[Јан Петер Балкененде]] поминуваше низ период на непопуларност, бидејки се обиде да ги намали јавните трошоци и имаше широка алузија со политичката елита на земјата.
==== Цитирање на статија објавена во научно списание ====
* <font color=blue>имиња на авторите</font>,
* <font color=red>наслов на статијата</font>,
* ''назив на списанието'' (со коси букви),
* том, број (доколку списанието користи броеви), година, и бројот на почетната страница.
 
Некои проблеми поврзани со Европската унија што ги поттикнаа гласовите против Уставот не беа цврсто поврзани со одредбите на Уставот.Дебатата за [[пристапот на Турција кон Европската унија]] како и земјите од [[Источна Европа]] наметна стравови од зголемување на имиграцијата или немање работни места во новите земји - членки.Исто така Холандија не одржа референдум за [[еврото]] и тоа покрена грижа дека неговото прифакање ќе доведе до зголемување на [[трошоците за живеење]] (комбинирано со статусот на холандските граѓани е најголемо по глава на жител во Европската унија), околу 30% од гласачите ја искористија можноста да му се одмаздат на политичкото раководство што бараше зголемување на европската интеграција на начин што тоа не ја вклучуваше јавноста до оној степен до којшто требаше да биде направена.
'''Пример:'''
* <font color=blue>R.W. Jamieson, R.G.V. Hancock</font>, <font color=red>Neutron Activation Analysis of Colonial Ceramics from Southern Highlands Ecuador</font>, ''Archaeometry'', 46 (2004) 596.
 
Поголема група гласачи гласаа против од причини што беа поврзани со самиот Устав.48% мислат дека новиот Устав беше полош од постоечките договори и 44% го сметаа намаленото влијание на Холандија во Европската унија дека ке се подобри со Договорот што е важна мотивација.Поврзан со ова е и стравот дека ке станат предоминантни некои држави во Европската унија (посебно [[Обединетото Кралство]],[[Франција]] и [[Германија]]).Перцепцијата на агресивен и решител став од кампањата за Уставот одврати многу гласачи.Министерот за правда [[Пјет Хен Донер]] предупреди дека одбивањето би ги зголемило можностите за војна и изјави дека Х во [[ХДА]] (за христијански) имплицира дека гласате за Уставот.Министерот за економија [[Лоренс Јан Бринкхорст]] рече дека светлата ке се изгасат во случај Уставот да биде одбиен и дека Холандија ке стане „Швајцарија во Европа“.[[Народната партија за слобода и демократија]] се повлече од контроверзното телевизиско емитување кадешто одбивањето беше поврзано со [[холокаустот]], [[геноцидот во Сребреница]] и [[терористичките напади]] од [[11 мај]] [[2004 година]] во Мадрид.Ова сериозно и наштети на кампањата за Уставот.
 
=== Надворешни линкови и референци===
''Напомена:'' Понекогаш насловот на статијата се изоставува.
*[http://www.grondweteu.nl/index.html Official government website for the Constitution] (in Dutch)
 
*[http://www.referendumcommissie.nl Referendum Commission] (in Dutch)
==== Цитати на статии преземени од дневни и неделни весници ====
*''[http://www.referendumwijzer.nl/index.htm Referendumwijzer]'' (the controversial vote test; in Dutch)
*име на авторот,
*[http://www.youtube.com/watch?v=wa_XCnhg2t0 VVD Propaganda] The (withdrawn) controversial television broadcast from the People's Party for Freedom and Democracy.
*наслов на статијата
*[http://www.guardian.co.uk/eu/story/0,7369,1497610,00.html Dutch say 'devastating no' to EU constitution] (2 June 2005). ''The Guardian''.
*назив на весникот со коси букви,
*Sage, Adam (2 June 2005). [http://www.timesonline.co.uk/article/0,,13509-1637421,00.html Discontented Dutch seize on chance to deliver protest vote]. ''The Times''.
*датум на издавање,
*Traynor, Ian & Watt, Nicholas (2 June 2005). [http://www.guardian.co.uk/eu/story/0,7369,1497293,00.html Crushing defeat leaves EU vision in tatters]. ''The Guardian''.
*страници (од - до),
*[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4602327.stm Dutch press scolds politicians] (2 June 2005). ''BBC News''.
*и коментар на датумот кога е прочитана статијата на интернет (доколку до статијата е пристапено само преку интернет).
*[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4601439.stm Dutch say 'No' to EU constitution] (2 June 2005). ''BBC News''.
 
*Beunderman, Mark (1 June 2005). [http://www.euobserver.com/?sid=9&aid=19220 Dutch say strong No to EU Constitution]. ''EUobserver''.
'''Пример:'''<br>
*Mulvey, Stephen (1 June 2005). [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4601731.stm Varied reasons behind Dutch 'No']. ''BBC News''.
* К. Зографска, Социјални мобилни мрежи, ''Клуб 360'', ноември 2008, 12-13.
*Parker, George; Bickerton, Ian & Atkins, Ralph (1 June 2005). [http://news.ft.com/cms/s/3abfe5a0-d2d1-11d9-bead-00000e2511c8.html Europe in turmoil as the Dutch vote No]. ''Financial Times''.
 
*[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4598229.stm Dutch vote on Europe constitution] (1 June 2005). ''BBC News''.
==== Цитати од веродостојни интернет извори на информации ====
*Mahony, Honor (1 June 2005). [http://www.euobserver.com/?sid=9&aid=19211 High turnout for Dutch vote]. ''EUobserver''.
('''Пример:''' [[http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_War_Memorial Australian War Memorial]])
*Simons, Marlise (1 June 2005). [http://www.iht.com/articles/2005/06/01/news/dutch.php Dutch have own reasons to balk]. ''International Herald Tribune''.
Цитирањето на ваков тип на извори на информации вклучува наведување на:
*Beunderman, Mark (31 May 2005). [http://www.euobserver.com/?sid=9&aid=19204 Polls point to a strong Dutch No]. ''EUobserver''.
*имиња на авторите,
*Bickerton, Ian (31 May 2005). [http://news.ft.com/cms/s/e16fbe7e-d1f6-11d9-8c82-00000e2511c8.html Dutch begin voting on European constitution]. ''Financial Times''.
*наслов на статијата,
*Browne, Anthony (31 May 2005). [http://www.timesonline.co.uk/article/0,,13509-1634597,00.html Dutch expected to land final blow]. ''The Times''.
*назив на интернет страницата (поврзан со конкретната статија која се цитира),
*Mulvey, Stephen (31 May 2005). [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4596093.stm Dutch argue over EU future]. ''BBC News''.
*датум на издавање,
*Johnson, Brian (30 May 2005) [http://www.eupolitix.com/EN/News/200505/cec4ac38-bc4e-4d96-8ef0-17c245f58454.htm Balkenende: Ignore French EU constitution 'non']. ''EUpolitix''.
*страници од-до (доколку постојат),
*Mahony, Honor & Beunderman, Mark (30 May 2005). [http://www.euobserver.com/?sid=18&aid=19190 Dutch vote takes on greater significance]. ''EUobserver''.
*датум кога информацијата последен пат е проверена на интернет.
*Smith, Nicola & Sparks, Justin (29 May 2005) [http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-1632532,00.html Dispirited Dutch plot revenge with a no vote on Europe]. ''The Times''.
 
*Morris, Chris (27 May 2005). [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4585817.stm Dutch doubters defy EU project]. ''BBC News''.
'''Пример:'''
*Johnson, Brian (12 April 2005) [http://www.eupolitix.com/EN/News/200504/56848460-8586-4a45-9560-f8e3894d2cb7.htm Dutch in disarray over EU constitution]. ''EUpolitix''.
* А. Петрова, Осветен Спомен-домот на Мајка Тереза, [http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=7F2A1F5C82DB7442949D19D343FC5C76 Дневник], 31 јануари 2009 (пристапено на 1 февруари 2009).
*[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4291419.stm Dutch plan June vote on EU treaty] (23 February 2005). ''BBC News''.
 
*Clark, Andy (26 October 2004). [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3952097.stm EU faces Dutch grudge test]. ''BBC News''.
 
*''[http://fistfulofeuros.net/ A Fistful of Euros]'' (prominent weblog with discussion and analysis of the vote)
''Напомена:'' Поради динамичноста на интернетот '''згодно би било, доколку е можно, да се избегнува користењето на овој извор на информации'''.
*[http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/4597413.stm Have Your Say: What will the Dutch EU vote mean?] (moderated BBC forum)
 
*[http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/05/europe_dutch_polling_station/html/1.stm In pictures: Dutch polling station] from BBC News
==Како да се презентира==
{{Dutch general elections}}
 
[[Category:2005 referendums]]
==Повеќе информации==
[[Category:2005 in the Netherlands]]
[[Примарни извори на информации]]
[[Category:Elections in the Netherlands|Referendum on the European Constitution]]
 
[[Category:European Constitution|Referendum on the European Constitution, Dutch]]
[[Секундарни извори на информации]]
[[Category:Referendums in the Netherlands]]
 
[[es:Referéndum sobre la Constitución Europea en los Países Bajos]]
[[Терцијарни извори на информации]]
[[fr:Référendum néerlandais sur la constitution européenne]]
 
[[nl:Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa]]
[[ar:ويكيبيديا:الاستشهاد بمصادر]]
[[pl:Europejskie referendum konstytucyjne w Holandii]]
[[bg:Уикипедия:Цитирайте източниците си]]
[[ca:Viquipèdia:Citau les fonts]]
[[da:Wikipedia:Kildeangivelser]]
[[de:Wikipedia:Quellenangaben]]
[[en:Wikipedia:Citing sources]]
[[es:Wikipedia:Referencias]]
[[fa:ویکی‌پدیا:شیوه ارجاع به منابع]]
[[fr:Wikipédia:Citez vos sources]]
[[ko:위키백과:인용]]
[[hr:Wikipedija:Literatura]]
[[id:Wikipedia:Berikan sumber tulisan]]
[[it:Wikipedia:Cita le fonti]]
[[he:ויקיפדיה:ביבליוגרפיה]]
[[hu:Wikipédia:Idézd forrásaidat!]]
[[ja:Wikipedia:出典を明記する]]
[[nl:Wikipedia:Bronvermelding]]
[[no:Wikipedia:Bruk av kilder]]
[[pl:Wikipedia:Podawanie źródeł informacji]]
[[pt:Wikipedia:Cite as fontes]]
[[ro:Wikipedia:Citarea surselor]]
[[ru:Википедия:Ссылки на источники]]
[[sl:Wikipedija:Navajanje virov]]
[[sr:Википедија:Навођење извора]]
[[su:Wikipedia:Cutat rujukan]]
[[fi:Ohje:Merkitse lähteet]]
[[sv:Wikipedia:Källhänvisningar]]
[[te:Wikipedia:మూలాలు]]
[[th:วิกิพีเดีย:การอ้างอิงแหล่งที่มา]]
[[vi:Wikipedia:Chú thích nguồn gốc]]
[[uk:Вікіпедія:Посилання на джерела]]
[[zh:Wikipedia:列明来源]]
[[yi:װיקיפּעדיע:צייגט מקורות]]