Разлика помеѓу преработките на „Вештерка“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
Од средината на [[20 век]], голем број на луѓе почнуваат да се идентификуваат со терминот „вештерка“, посебно во традицијата [[Вика]]. [[Гералд Гарднер]] ''вештерството'' го опишува како [[религија]] со предхристијански корени, односно еден вид на [[неопаганизам]]).<ref>Margot Adler (1979) ''Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshippers, and Other Pagans in America Today''. Boston: Beacon Press. pp. 45-47, 84-5, 105.</ref>
 
==Во јужмословенскајужнословенска митологија==
Вештерка е жена која со помош на магични, волшебни напитоци, масти или треви може да стекне натприродна зла моќ. Нивните дејанија кои секогаш биле обвиткани со вел на тајната по правило биле изведувани ноќе. Тие суштества на темнината особено се истакнувале по злата врз сопствените семејства и врз малите деца.