Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија од 1998“

нема опис на уредувањето
На [[Парламентарни избори 1998 година|Парламентарните избори во 1998 година]] на власт дојде коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ и [[Љубчо Георгиевски]] во тоа време '''Љупчо Георгиевски''' кој владееше од 30 ноември 1998 – 1 ноември 2002. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција, посебно формирањето на широката коалиција за спас на Македонија од 2001 во чиј состав влезе и [[СДСМ]].
Премиер на Владата која дојде на власт во 1994 година беше Бранко Црвенковски како еден од најмладите премиери во светот. Неговата влада владееше од 20 декември 1994 - 30 ноември 1998.
 
*Вицепремиери: [[Доста Димовска]] (до 2002), [[Радмила Кипријанова- Радовановиќ]] (ДА, до 1999), [[Бедредин Ибраими]] (ДПА, Труд и социјална политика, до 2001), [[Васил Тупурковски]] (ДА, 1999 - 2000), [[Џхевдет Насуфи]] (ДПА, од 2001), [[Кемал Муслиу]] (ДПА, од 2001), [[Зоран Крстевски]] (ЛП, од 2001), [[Илија Филиповски]] (СДСМ, 2001)
Составот на Владата беше:
*Надворешни работи: [[Александар Димитров]] (ДА, до 2000), [[Срѓан Керим]] (ЛП, до 2001), [[Илинка Митрева]] (до 2001), [[Слободан Чашуле]] (НД)
*Одбрана: [[Никола Кљусев]] (до 2000), [[Љубен Пауновски]] (до 2001), [[Владо Бучковски]] (СДСМ, до 2001), [[Владо Поповски]] (ЛП).
*Правда: [[Владо Камбовски]] (ДА, до 1999), [[Џхевдет Насуфи]] (ДПА, до 2001), [[Инџхет Мемети]] (ДПА)
*Внатрешни работи : [[Павле Трајанов]] (ДА, до 1999), [[Доста Димовска]] (до 2001), [[Љубе Бошковски]]
*Финансии: [[Борис Стојменов]] (до 1999), [[Никола Груевски]]
*Трговија: Никола Груевски (до 1999), [[Миљана Даневска]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
*Економија: [[Жанко Чадо]] (ДА, до 1999), [[Михајло Толевски]] (до 1999), [[Борко Андреев]] (до 2000), [[Бесник Фетаи]] (ДПА)
*Развој: [[Милијана Даневска]] (до 1999), [[Трајко Славески]] (до 2000, кога ова министерство се спои со министерството за економија)
*Транспорт: [[Боби Спирковски]] (ДА, до 2000), [[Љупчо Балкоски]] (Министер за Транспорт и градежништво)
*Градежништво: [[Душко Кадиевски]] (до 2000)
*Земјоделство: [[Владимир Џабирски]] (до 1999), [[Марјан Ѓорчев]]
*Животна средина: [[Тони Поповски]] (ДА, до 2000), [[Владимир Џабирски]]
*Здравство: [[Стојан Богданов]], [[Петар Милошевски]] (ЛДП, до 2001), [[Ѓорѓи Оровчанец]] (НД)
*Култура: [[Димитар Димитров]] (до 1999), [[Љубен Пауновски]] (до 2000), [[Ганка Самоиловска-Цветанова]]
*Наука: [[Мерие Рушани]] (ДПА, до 1999), [[Ненад Новковски]] (до 2000)
*Информација: [[Реџхеп Златку]] (ДПА, до 1999), [[Веби Беџхети]]
*Образование: [[Ненад Новковски]] (до 1999), [[Гале Галев]] (Министер за Наука и образование од август 2000)
*Спорт и млади: [[Георги Боев]]
*Диаспора: [[Мартин Треневски]]
*Локална самоуправа: [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, до 1999), [[Џамаил Саити]] (ДПА, до 2001), [[Фаик Арслани]] (ДПА)
*Без ресор: [[Ѓорѓи Наумов]], [[Аднан Кахил]] (ДА), [[Ернад Фејзуллаху]] (ДПА), Џевдет Насуфи (ДПА), [[Зоран Крстевски]] (ЛП, ноември 2000-мај 2001), [[Радован Стојкоски]] (ЛДП, 1999)
 
[[Категорија:Влади на Република Македонија]]
*Вицепремиери: [[Златка Поповска]], [[Димитар Бузлевски]], [[Насер Зибери]] (социјална политика)
*Надворешни работи: [[Стево Црвенковски]] (до 1996), [[Љубомир Д. Фрчкоски|Љубомир Фрчкоски]] (до Мај 1997), [[Благој Ханџиски]]
*Правда: [[Владо Поповски]] (до 1997), [[Ѓорѓи Спасов]]
*Одбрана: [[Благој Ханџиски]] (до 1997), [[Лазар Китановски]]
*Внатрешни работи : [[Љубомир Д. Фрчкоски|Љубомир Фрчкоски]] (до 1996), [[Томислав Чокревски]]
*Финансии: [[Јане Миљовски]] (до 1996), [[Таки Фити]]
*Економија: [[Ристо Иванов]] (ЛП, до 1996), [[Бекир Жута]] (ПДП, до 1997), [[Борис Рикаловски]]
*Градежништво: [[Јорго Шундовски]] (до 1997), [[Томе Тромбев]]
*Развој: [[Бекир Жута]] (ПДП, до 1997), [[Абдименаф Незири]] (ПДП)
*Транспорт и врски: [[Димитар Бузлевски]] (до 1997), [[Абдулменаф Беџхети]] (ПДП)
*Наука: [[Софија Тодорова]] (до 1996), [[Аслан Селмани]]
*Култура: [[Ешреф Алиу]] (ПДП, до 1997), [[Слободан Унковски]]
*Образование: [[Емилија Симоска]] (СДСМ) (до 1996), [[Софија Тодорова]]
*Здравство: [[Илија Филипче]] (до 1997), [[Петар Илиовски]]
*Земјоделство: [[Ефтим Анчев]] (до 1996), [[Никола Паракеов]] (до 1997), [[Киро Докузовски]]
*Труд и социјална политика: [[Абдименаф Незири]] (ПДП, до 1996),)
*Без ресор: [[Ѓунер Исмаил]], [[Сашко Стефков]], [[Љубе Трпески]], [[Мухамет Халили]], [[Јане Миљовски]] (до 1996), [[Џхемаил Хајдари]] (ПДП, до 1996), [[Владо Наумовски]] (до 1996).
 
[[Категорија:Влади на Република Македонија]]
1.717

уредувања