Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија од 2006“

нема опис на уредувањето
 
На [[Парламентарни избори 2006 година|Парламентарните Избори 2006]], [[ВМРО-ДПМНЕ]] предводена од Никола Груевски го доби гласот на граѓаните за создавање на нова влада. По конституирањето на Парламентот на 28 Јули 2006, Мандатарот Груевски од Претседателот [[Бранко Црвенковски]] го доби мандатот за создавање на нова влада. Во новата Влада на Република Македонија се:
 
*[[Никола Груевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - премиер
*[[Антонио Милошовски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за надворешни работи
 
*[[Вера Рафајловска]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - министер за економија
 
*[[Лазе Еленовски]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - министер за одбрана
 
*[[Живко Јанкуловски]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - потпретседател на влада
 
*[[Љупчо Мешков]] ([[Либералната партија на Македонија|ЛП]]) - министер за труд и социјала
 
*[[Михајло Маневски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за правда
*[[Зоран Ставревски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - потпретседател за економски прашања
 
*[[Аце Спасеновски]] ([[Социјалистичка партија на Македонија|СП]]) министер - за земјоделство
 
*[[Зоран Коњановски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за локална самоуправа
*[[Глигор Ташковиќ]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер без ресор
 
*[[Имер Селмани]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - министер за здравство
 
*[[Сулејман Рушити]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - образование и наука
 
*[[Илирјан Бекири]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - култура
 
*[[Имер Алиу]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - екологија
 
*[[Имер Селмани]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - потпретседател за спроведување на Рамковниот договор
 
==Надворешни врски==
1.717

уредувања