Разлика помеѓу преработките на „Традиција“

Додадени 1.424 бајти ,  пред 11 година
+ врски и ситно средување
(Внимание)
(+ врски и ситно средување)
{{Внимание}}
'''Традиција''' е збор кој доаѓа од [[латинскиот]] ''traditionem'', односно ''traditio'' со значење дека „нешто се пренесува натаму“, а се користи на повеќе начини, но најчесто да означи збир на верувања или обичаи во одредена област, на пример: христијанска традиција, традиција на прослава и слично.
'''Што е традиција?
 
'''
==Концептот на традицијата==
Без оглед дали проучуваме специфичен елемент на фолклорот[[фолклор]]от, или начинот на кој членовите на групата комуницираат и учат, традицијата секогаш е витална, динамична карактеристика на културата на одредена фолклорна група. Всушност традиција е често првиот збор кој паѓа на памет кога луѓето размислуваат за тоа што е [[фолклор]]. Токму заради тоа што идејата за традиција е толку позната, често пати се поставуваат прашања околу тоа како фолклористите го интерпретираат концептот и како тој се вклопува во генералното сфаќање на терминот фолклор. Овие прашања се поврзани со тоа како традициите се пренесуваат, како тие се учат и оддржуваатодржуваат во рамки на одредена група. Бидејќи овие прашања се однесуваат на познати концепиконцепти, ќе ги разгледаме едно по едно, користејќи ги и како рамка за подобро разбирање на современиот пристап кон проучувањето на традицијата:.
- Што е тоа традиција? Тоа е:
Традиција е:
а) нешто што го споделуваме и процесот низ коикој се врши тоа споделување
б) нешто што создава и потврдува идентитет
в) нешто што групата го идентификува како традиција
 
Рано во текот на неговата кариера, Ричард Дорсон го вовел терминот “fakelore“ односно лажен фолклор токму за да ги опише овие видови на намерно насочувани, создадени текстови. Без оглед дали тоа се прави преку намерна дисеминација на вистински фолклор или преку создавање на бајки и песни кои поддржуваат одредени политички вредности, ваквите видови употреба на фолклор се изградени на националистички (и носталгични) аспекти на традицијата, кои луѓето, најчесто од доминантните политички, владини или комерцијални институции, ги создаваат заради политички и популарни цели. Во некои случаи намерно создадените текстови стануваат дел од “автентичната“ традиција. Фасцинантно е да се разгледува врската помеѓу пазарните сили, образовните институции, владите, организациите со посебни интереси и фолклорните групи во однос на тоа како сите тие ги дефинираат и презентираат сопствените концепти на автентична традиција.
 
 
[[Категорија:Општествена философија]]
 
 
[[ar:تراث]]
[[bn:ঐতিহ্য]]
[[bs:Tradicija]]
[[br:Hengoun]]
[[bg:Традиция]]
[[ca:Tradició]]
[[cv:Йăла-йĕрке]]
[[cs:Tradice]]
[[da:Tradition]]
[[de:Tradition]]
[[en:Tradition]]
[[et:Traditsioon]]
[[es:Tradición]]
[[eo:Tradicio]]
[[fa:سنت]]
[[fr:Tradition]]
[[fy:Tradysjes]]
[[ko:전통]]
[[hr:Tradicija]]
[[id:Tradisi]]
[[ia:Tradition]]
[[it:Tradizione]]
[[he:מסורת]]
[[ka:ტრადიცია]]
[[ht:Tradisyon]]
[[lad:Tradision]]
[[la:Traditiones]]
[[li:Traditie]]
[[hu:Hagyomány]]
[[nl:Traditie]]
[[ja:伝統]]
[[no:Tradisjon]]
[[nn:Tradisjon]]
[[pl:Tradycja]]
[[pt:Tradição]]
[[ro:Tradiţie]]
[[ru:Традиция]]
[[sk:Tradícia (zvyky)]]
[[sr:Традиција]]
[[fi:Perinne]]
[[sv:Tradition]]
[[tl:Kaugalian]]
[[th:ประเพณี]]
[[uk:Традиція]]
[[zh:传统]]