Разлика помеѓу преработките на „Љубиша Георгиевски“

нема опис на уредувањето
[[Слика:Ljubisa_Georgievski.jpg|right|thumb|200px|Љубиша Георгиевски]]
'''Љубиша Георгиевски''' (роден на [[30 мај]] [[1937]] година во [[Битола]]) е театарски и филмски режисер, драмски писател и есеист, теоретичар на театарот, и професор по театарска режија и актерска игра на „Факултетот за драмски уметности” во [[Скопје]]. Љубиша Георгиевски е тековен претседател на [[Собрание на Република Македонија|Собранието на Република Македонија]].
Љубиша Георгиевски е роден на 30. 05. 1937 год., во Битола, Република Македонија.
 
Дипломирал на „Академијата за театар, филм, радио и телевизија”, група „Театар и радио режија”, во [[Белград]], [[1974]] год.
 
Како театарски режисер, има поставено преку 160 постановки во Република Македонија, [[СР Југославија]], [[Хрватска]], [[Босна и Херцеговина]], [[Словенија]], [[Република Бугарија]], [[Романија]], [[Полска]]…, како и четири постановки во [[САД]], каде на универзитетите во Јужна Калифорнија и Тексас, предавал теорија на театарот и актерска игра. Неговите претстави се играат на повеќе од десет јазици и истите, гостувале ширум Европа, на пример во Москва, „ Burg teater ”, Виена. Добитник е на повеќе од дваесетина награди во рамките на поранешна Југославија, како и наградата од критиката за претставата „Искушение” од [[Вацлав Хавел]] во „ [[Theater Center]]”, како најдобра престава на театарската сезона. Неговите пиеси „Црна” и „Јованка Орлеанска” се играни со успех, а некои од нив с#сè уште се на репертоарот.
Љубиша Георгиевски е театарски и филмски режисер, драмски писател и есеист, теоретичар на театарот, и професор по театарска режија и актерска игра на „Факултетот за драмски уметности” во Скопје.
 
Како театарски режисер, има поставено преку 160 постановки во Република Македонија, [[СР Југославија]], [[Хрватска]], [[Босна]], [[Словенија]], [[Република Бугарија]], [[Романија]], [[Полска]]…, како и четири постановки во [[САД]], каде на универзитетите во Јужна Калифорнија и Тексас, предавал теорија на театарот и актерска игра. Неговите претстави се играат на повеќе од десет јазици и истите, гостувале ширум Европа, на пример во Москва, „ Burg teater ”, Виена. Добитник е на повеќе од дваесетина награди во рамките на поранешна Југославија, како и наградата од критиката за претставата „Искушение” од [[Вацлав Хавел]] во „ [[Theater Center]]”, како најдобра престава на театарската сезона. Неговите пиеси „Црна” и „Јованка Орлеанска” се играни со успех, а некои од нив с# уште се на репертоарот.
 
Досега има објавено десетина книги. Како филмски режисер има режирано четири филма. Како новинар има напишано преку двеста авторски колони во „Дневник”.
 
ВоНа [[претседателски избори 1994-та, година|претседателските избори во 1994 година]] Георгиевски беше претседателски кандидат на [[ВМРО-ДПМНЕ]].
 
Од [[2000]] до [[2004]] год. – вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во [[Република Бугарија]].
 
Зборува [[англиски]], [[француски]], [[италијански]], [[руски]], [[бугарски]], се служи и со [[словенечки]], [[полски]], [[романски]].
5.936

уредувања