Разлика помеѓу преработките на „Сметачко памтење“

Додадени 73 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
Основната организација на RAM мемориската единица е приказана на сликата. Адресата преземена од процесорот се сместува во меморискиот адресен регистар (MAR), без разлика дали се побарува операција на читање или запис. Потоа адресниот декодер ја одредува локацијата на податокот.
Ако е одредена операцијата за читање тогаш податокот што се наоѓа на декодираната адреса се префрла во меморискиот податочен регистар ( МDR ) или меморискиот информациски регистар ( МIR ) а потоа во процесорот. Доколку се реализира операцијата на запис тогаш вредноста на овој регистар се полни со податок од процесорот и потоа истиот се сместува на одредената локација.
Сите дејствија на читање и запис во меморијата ги контролираат мемориската контролна единица ( МDU ).<ref>http://twins.ii.edu.mk/goretti/seminarski/DIPLOMSKA_RABOTA.htm</ref> Кај оваа контролна единица се препознаваат 6 главни функции:
 
* Интерфејс кон надворешниот свет. Пристапот е остварен преку регистрите МАR и МDR. Надворесниот свет за меморијата на процесорот, контролната единица и влезно-излезните единици. Понекогаш интерната меморија може да се организира со различна големина од процесорскиот збор или магистралата на податоци. На пример, процесорскиот збор може да е 32 битен, магистралата 16 битна а меморијата 8 битна. Потребен е посебен хардвер за составување и разложување на бајтови во потребните зборови, којшто се имплементира во ( МCU ).
Анонимен корисник