Разлика помеѓу преработките на „Сметачко памтење“

Одземени 2 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
Сите дилеми околу намалувањето на цената на КС може да се сведат на:
 
1. * Систем дизајнерите се стрмата да ги конфигурираат главните мемории со цел да се добие најголем пропусен опсег за најниска цена.
 
2. * Корисниците и дизајнерите на софтвер треба да дизајнираат шеми што користата помала примарна меморија.
Користењето примарна меморија е проследено со идентификација на пристапот во форма на читање или запис, како и со односот на ефиктивниот пропусен опсег кон обликот на податоците или адресите. Полињата обично се пристапуваат секвенцијално, слично како и програмите, иако инструкциите за скок го менуваат педоследот на пристап. Можна е појава и на пристап во случаен редослед.
Според тоа ефективниот мемориски пропусен опсег е функција од обликот на адреси генерирани од програмите. Програмите што користат фреквентно можат да се сместат во RОМ како дел од главната меморија.
43

уредувања