Сварог: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.413 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
(кратки дополнувања)
Нема опис на уредувањето
 
 
Сварожиќ по повеќето извори бил бог на сонцето, персонификација на огнот, а некаде и бог на ветриштата. Според старите извори Словените му се молеле на огнот именувајќи го со името Сварожиќ. Деминутивниот облик веројатно следел по верувањата дека е тој син на Сварог, за што кај русите постојат и пишани податоци. Кај Јужните Словени името на сварог се задржало во некои коледарски божиќни песни каде во прославите на раѓањето на новото сонце дошло до блага идентификација на Сварожиќ и раѓањето на малиот христијански бог. Меѓу Словенските народи се појавува и идентификација помеѓу Сварожиќ и Дажбог, но и можноста и двата да се синовите на Сварог.
 
'''Литература:'''
 
1.* ''Vasiljev, Spasoje'': "Slovenska mitologija"
 
2. *''Б. А. Рыбаков'': "Язычество древних славян"
 
4.* ''Zaroff, Roman'': Organised pagan cult in Kievan Rus`. The invention of foreign elite or evolution of local tradition?
3. ''Б. А. Рыбаков'': "Язычество древних Рус"
 
5.* ''Калоянов, Анчо:'' Старобългарското езичество
4. ''Zaroff, Roman'': Organised pagan cult in Kievan Rus`. The invention of foreign elite or evolution of local tradition?
 
*Гордана Стојковска, „Речник на јужнословенска митологија“, 2004, Издавачки центар Три, Скопје, ISBN: 9989-918-97-X.
 
5. ''Калоянов, Анчо:'' Старобългарското езичество
 
{{никулец}}
{{Словенска митологија}}
 
[[Категорија:Религија]]
[[Категорија:Словени]]
[[Категорија:Митологија]]
[[Категорија:Словенски богови]]