Разлика помеѓу преработките на „Географија на Нов Зеланд“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Image:nzkarta.PNG|right|Карта на Нов Зеланд]][[Image:topography_of_new_zealand.jpg|thumb|300px|Топографија на Нов Зеланд]]
'''Местоположба:'''
[[Океанија]], острови во јужниот [[Пацифик]], југоисточно од [[Австралија]]
 
'''[[Географски координати]]:'''
{{coor dm|41|00|SЈ|174|00|иИ|type:country}}
 
'''Навод од карта:'''
[[дефорестација]]; [[загадување на вода]]; [[ерозија]]; загрозени локални животни и растенија заради увезени видови.
 
 
'''Географија - белешки:'''
 
[[Image:topography_of_new_zealand.jpg|thumb|285px|Топографија на Нов Зеланд]]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
==Занимливости==
*[[Велингтон]] е најјужниот главен град на светот.
*[[Тетауматафакатангихангакоауаотаматеаурехаеатурипукапихимаунгахоронукупокаифенуаакитанараху]] (име на брдо во Нов Зеланд) со 92 букви е најдолгиот [[географски поим]] на светот.