Калифорниска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Внимание}}
 
Овој вид претставува еден од дваесетина [[слатководни]] видови на родот, кои се распространети по Тихоокеанското крајбрежје на северна Америка и има извонредно големо стопанско значење во светот. Во Европа е пренесена во 1882 година и тука мошне успешно се [[аклиматизирала]].
{{Taxobox
| name = Калифорниска пастрмка
| image = Oncorhynchus mykiss.jpg
| status = secure
| regnum = [[Animal]]ia
| phylum = [[Chordata]]
| classis = [[Actinopterygii]]
| ordo = [[Salmoniformes]]
| familia = [[Salmonidae]]
| genus = ''[[Oncorhynchus]]''
| species = '''''O. mykiss'''''
| binomial = ''Oncorhynchus mykiss''
| binomial_authority =[[Јохан Јулиус Валбаум|Валбаум]], 1792
| subdivision_ranks = Подвидови
| subdivision = Видете го текстот
| range_map
| range_map_caption}}
 
 
Овој'''Калифорниска видпастрмка''' претставува(''Oncorhynchus mykiss'') е еден од дваесетина [[слатководни]] видови на родот, кои се распространети по Тихоокеанското крајбрежје на северна Америка и има извонредно големо стопанско значење во светот. Во Европа е пренесена во 1882 година и тука мошне успешно се [[аклиматизирала]].
 
Кај овој вид риба се работи за една силно [[бастердирана]] форма од неколку форми пастрмски риби, кои сите потекнуваат од Северна Америка и кои денес едвај можат да се најдат како чисти линии. Тоа е рибата која [[Jordan]] во 1894 година ја опишал како [[Salmo shasta]], рибата која [[Gibbons]] во 1855 година ја опишал под име [[Salmo irideus]]. Овие две форми заедно со таа опишана како [[Salmo gaerdneri]] од [[Richardson]] во 1836 година, со тек на времето и распространувањето во Европа и светот под едно, друго или трето име, довеле до тоа денес да се оперира со едно име [[Salmo gardneri Richardson]] или Калифорниска пастрмка. За овој вид риби во литературата се користат и имињата [[Parasalmo gairdneri Richardson]] (во поново време) [[Oncorhynchus mykkis Richardson]].
Се мрести на две или три годишна возраст во период ноември-март, а дијаметарот на икрата е околу 4mm. Плодноста нба женките е 500 до 2000 зрна икра, ларвите се излупуваат под 330-400 степеноденови и имаат голема жолточна кеса. Во природни услови се храни со ракчиња, ситни мекотели, ларви од инсекти, возрасни инсекти, црви поситни рбетници, од водата и нивна икра. Мигрира низводно.
 
Калифорниската пастрмка има извонредно значење за рибарството во светот и е водечка риба во слатковидната салмонитура. интересна е за спортските риболовци. Има поголема пластичност од другите пастрмки кон условите на средината меѓу кои најзначајни се:
* голема издржливост кон зголемени температури на водата (над 25оС25°С, ретко и 30оС30°С),
* побрзо темпо на растење од другите пастрмки. Може да порасне до 300 - 400 g во поволни услови,
* голема лакомост и добро прифаќање на храната во слободната вода што е важен предуслов за стопанско одгледување,
* покус период на инкубација на икрата,
* вкусно месо,
* голема резистентност кон повеќето рибни болести.
Овде секако треба да се имаат предвид и негативните својства(осетливоста кон болеста вртичавост, поттиснување на автохтоната пастрмка од некоја вода и др). За да се оцени оправданоста од внесување на овој вид во отворените води.
 
ОвдеТука секако треба да се имаат предвид и негативните својства(осетливоста кон болеста вртичавост, поттиснување на автохтоната пастрмка од некоја вода и др). За да се оцени оправданоста од внесување на овој вид во отворените води.
 
==Слики==
<gallery>
Image:Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg|
Image:SteelheadRainbowTrout.jpg|
File:Lake Washington Ship Canal Fish Ladder pamphlet - ocean phase Steelhead.jpg|
File:Lake Washington Ship Canal Fish Ladder pamphlet - male freshwater phase Steelhead.jpg|
</gallery>
 
[[Category:Oncorhynchus]]
[[Категорија:Риби]]
13.850

уредувања