Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

нема опис на уредувањето
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието.
 
Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[ЉубишаТрајко ГеоргиевскиВељаноски]] од [[ВМРО ДПМНЕ]].
 
==Потпретседатели==
Потпретседателите на Собранието му помагаат на претседателот на Собранието во вршењето на неговата функција и го заменуваат во случај на одсутност или спреченост. Потпретседателите на Собранието се избираат од редот на пратениците и нивниот мандат трае четири години.
 
Моментални потпретседатели на Собранието се [[БлагојСветлана ЗашовЈакимовска]] ([[ВМРО ДПМНЕ]]), [[Рафис Алити]] ([[ДУИ]]) и [[БесимЈани ДоганиМакрадули]] ([[СДСМ]]).
 
==ПретходниДосегашни претседатели на Собранието на Република Македонија==
===Од осамостојувањето===
 
*Д-р [[Вулнет Старова]] (1986 - 1991)
*[[Станко Младеновски]] (1985 - 1986)
*[[Ката Лахтова]] (1984 - 1985)
*[[Бошко Станковски]] (1982 - 1983, 1983 - 1984)
*[[Благоја Талески]] (1974 - 1978, 1978 - 1982)
*[[Бошко Станковски]] (1982 - 1983)
*[[Благоја Талески]] (1978 - 1982)
*[[Благоја Талески]] (1974 - 1978)
*[[Никола Минчев]] (1968 - 1974)
*[[Мито Хаџивасилев - Јасмин]] (1967 - 1968)
*[[Видое Смилевски - Бато]] (1963 - 1967)
*[[Љупчо Арсов]] (1962 - 1963)
*[[Лазар Колишевски]] (1953 - 1958, 1958 - 1962)
*[[Лазар Колишевски]] (1953 - 1958)
*[[Димче Стојанов - Мире]] (1951 - 1953)
*Д-р [[Димитар Несторов]] (1947 - 1951)
*Д-р [[Борис Спиров]] (1946 - 1947)
*[[Методија Андонов - Ченто]] ([[2 август]] 1944), Претседател на [[Президиум на АСНОМ|Президиумот на АСНОМ]]
 
==Извори==
6.191

уредување