Разлика помеѓу преработките на „Љубиша Георгиевски“

нема опис на уредувањето
Дипломирал на „Академијата за театар, филм, радио и телевизија”, група „Театар и радио режија”, во Белград, 1974 год.
 
Љубиша Георгиевски е театарски и филмски режисер, драмски писател и есеист, теоретичар на театарот, и професор по Театарскатеатарска режија и актерска игра на „Факултетот за драмски уметности” во Скопје. Љубиша Георгиевски е општествен работник, журналист, полиглот.
 
Како театарски режисер, има поставено преку 160 постановки во Република Македонија, [[СР Југославија]], [[Хрватска]], [[Босна]], [[Словенија]], [[Република Бугарија]], [[Романија]], [[Полска]]…, како и четири постановки во [[САД]], каде на универзитетите во Јужна Калифорнија и Тексас, предавал Теоријатеорија на театарот и актерска игра. Неговите претстави се играат на повеќе од десет јазици и истите, гостувале ширум Европа, пр:на пример во Москва, „ Burg teater ”, Виена. Добитник е на повеќе од дваесетина награди во рамките на поранешна Југославија, како и наградата од критиката за претставата „Искушение” од [[Вацлав Хавел]] во „ [[Theater Center[[ ]]”, како најдобра престава на театарската сезона. Неговите пиеси „Црна” и „Јованка Орлеанска” се играни со успех, а некои од нив с# уште се на репертоарот.
 
Досега има напечатенообјавено повеќе од десетдесетина книги. Како филмски режисер има режирано четири филма. Како журналистновинар има напишано преку двеста авторски колони во „Дневник”.
 
Во 1994-та, беше претседателски кандидат на [[ВМРО-ДПМНЕ]].
 
Од 2000- до 2004 год. – вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Македонија во [[Република Бугарија]].
 
ГовориЗборува [[Англискианглиски]], [[Францускифранцуски]], [[Италијанскииталијански]], [[Рускируски]], [[Бугарскибугарски]], се служи и со [[Словенечкисловенечки]], [[Полскиполски]], [[Романскиромански]].
 
[[Категорија:Македонски политичари]]
943

уредувања