Калифорниска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Креирана страница со: Овој вид претставува еден од дваесетина слатководни видови на родот, кои се распрос…)
 
Нема опис на уредувањето
{{Внимание}}
Овој вид претставува еден од дваесетина [[слатководни]] видови на родот, кои се распространети по Тихоокеанското крајбрежје на северна Америка и има извонредно големо стопанско значење во светот. Во Европа е пренесена во 1882 година и тука мошне успешно се [[аклиматизирала]].
Кај овој вид риба се работи за една силно [[бастердирана]] форма од неколку форми пастрмски риби, кои сите потекнуваат од Северна Америка и кои денес едвај можат да се најдат како чисти линии. Тоа е рибата која [[Jordan]] во 1894 година ја опишал како [[Salmo shasta]], рибата која [[Gibbons]] во 1855 година ја опишал под име [[Salmo irideus]]. Овие две форми заедно со таа опишана како [[Salmo gaerdneri]] од [[Richardson]] во 1836 година, со тек на времето и распространувањето во Европа и светот под едно, друго или трето име, довеле до тоа денес да се оперира со едно име [[Salmo gardneri Richardson]] или Калифорниска пастрмка. За овој вид риби во литературата се користат и имињата [[Parasalmo gairdneri Richardson]] (во поново време) [[Oncorhynchus mykkis Richardson]].
• голема резистентност кон повеќето рибни болести.
Овде секако треба да се имаат предвид и негативните својства(осетливоста кон болеста вртичавост, поттиснување на автохтоната пастрмка од некоја вода и др). За да се оцени оправданоста од внесување на овој вид во отворените води.
 
[[Категорија:Риби]]