Разлика помеѓу преработките на „Говедарство“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
дополнување
(дополнување)
(дополнување)
Говедарството е најзначајна сточарска гранка. Тоа е застапено секаде каде што има поволни услови за одгледување [[говеда]]. Тоа се, главно, пределите со умерена клима, во кои се наоѓаат пространи пасишта со бујна и сочна трева. Говедата се најзастапени домашни животни. Денес, се одгледуваат најмногу говеда од [[швајцарска]] и [[фризиска]] раса. овие говеда се одгледуваат на современ, интезивен начин со [[витаминивитамин]]и. Поради тоа тие даваат двојно поголеми количества [[месо]] и [[млеко]].
Анонимен корисник