Зборник на Миладиновци: Разлика помеѓу преработките

- непотврдена изjава (22 ноември 2007)
(→‎Надворешни врски: Надворешна врска.)
(- непотврдена изjава (22 ноември 2007))
<noinclude>{{заштитено-анон}}</noinclude>
[[Image:Bulgarian Folk Songs.jpg|thumb|200px|"Бѫлгарски народни песни", собрани од браќата Миладиновци, Загреб, 1861 година. Македонската наука не го користи овој термин, туку "Зборникот на Миладиновци".]]
'''Зборникот на Миладиновци''', насловен како "'''Бѫлгарски народни песни'''", излегува од печат во [[Загреб]], во текот на [[јуни]] [[1861]] година. Македонската наука за литература го избегнува терминот "Б‘лгарски народни песни" од причини што со едно интервентно вклучување на 70 бугарски народни песни од страна на менторот на изданието, [[Хрватска|хрватскиот]] [[бискуп]] [[Јосип Јурај Штросмаер]] и бугарскиот преродбеник [[Васил Чолаков]], наспроти бројката од шестотини македонски народни песни, [[Константин Миладинов]] како издавач и редактор бил должен{{факт}} да се согласи со промената на првобитно најавениот наслов - ''Македонски народни песни''.
 
Без оглед што оваа епохална книга на [[Браќа Миладиновци|Браќата Миладиновци]] се јавува по изданието на [[Стефан Верковиќ]] ([[Народни песни на македонските бугари (зборник)|Народни песни на македонските бугари]], 1860 година), таа во [[историја]]та на [[Македонска литература|македонската литература]] и [[Македонска култура|култура]] воопшто си го зазема првото, водечкото место во презентацијата на македонското усно народно творештво.
5.612

уредувања