Разлика помеѓу преработките на „Е (број)“

Додадени 102 бајти ,  пред 11 година
с
Бот менува: cite book -> цитирана книга
с (Бот Додава: si:E (ගණිත නියතය))
с (Бот менува: cite book -> цитирана книга)
[[Математичка константа|Математичката константа]] '''''e''''' е единствен [[реален број]], чијашто функција ''e<sup>x</sup>'' има иста вредност на [[извод|наклонот на тангентата]] за сите вредности на ''x''.<ref>Keisler, H.J. [http://www.vias.org/calculus/08_exp-log_functions_03_01.html Derivatives of Exponential Functions and the Number e]</ref> Појасно, единствените функции, кои се еднакви на сите свои [[извод]]и се во облик ''Ce<sup>x</sup>'', каде ''C'' е константа.<ref>Keisler, H.J. [http://www.vias.org/calculus/08_exp-log_functions_06_01.html General Solution of First Order Differential Equation]</ref> Функцијата ''e<sup>x</sup>'' е наречена [[експоненцијална функција]] и нејзината [[инверзна функција]] е [[природен логаритам|природниот логаритам]] или логаритам со [[основа (математика)|основа]] ''e''. Бројот ''e'' обично е дефиниран како '''основа на природниот логаритам''' (дефиницијата со примена на [[интеграл]] се користи подоцна) како [[гранична вредност на низа|гранична вредност]] на секоја [[низа]] или како збир на сите [[ред (математика)|редови]] (видете [[#Прикажување на е|прикажување на е]]).
 
Бројот ''e'' е еден од најважните броеви во математиката,<ref>{{citeцитирана bookкнига | title = An Introduction to the History of Mathematics | author = Howard Whitley Eves | year = 1969 | publisher = Holt, Rinehart & Winston | url = http://books.google.com/books?id=LIsuAAAAIAAJ&q=%22important+numbers+in+mathematics%22&dq=%22important+numbers+in+mathematics%22&pgis=1 }}</ref> паралелно со додатните и мултипликативни идентитети [[0 (број)|0]] и [[1 (број)|1]], константата [[пи|&pi;]] и [[имагинарна единица|имагинарната единица]] ''i''.
 
Бројот ''e'' понекогаш се нарекува '''Ојлеров број''', по името на [[Швајцарија|швајцарскиот]] [[математичар]] [[Леонард Ојлер]]. (''e'' не треба да се меша со γ – [[Ојлер-Маскерониева константа|Ојлер-Маскерониевата константа]] - понекогаш наречена ''Ојлерова константа''.)
! Дата || Дезимали || Пресметување од
|-
| 1748 ||align=right| 18 || [[Леонард Ојлер]]<ref> New Scientist 21st July20 2007јули,07 p.40 </ref>
|-
| 1853 ||align=right| 137 || [[Вилијам Шенкс]]
| 1994 ||align=right| 10,000,000 || Роберт Немирог и Џери Бонел
|-
| 1997 Mayмај ||align=right| 18,199,978 || Патрик Демикел
|-
| 1997 Augustавгуст ||align=right| 20,000,000 || Биргер Зајферт
|-
| 1997 Septemberсептември ||align=right| 50,000,817 || Патрик Демикел
|-
| 1999 Februaryфевруари ||align=right| 200,000,579 || Себастијан Веденивски
|-
| 1999 Octoberоктомври ||align=right| 869,894,101 || Себастијан Веденивски
|-
| 1999 Novemberноември 21 ||align=right| 1,250,000,000 || Хавиер Гурдон
|-
| 2000 July 10 јули, ||align=right| 2,147,483,648 || Шигеру Кондо и Хавиер Гурдон
|-
| 2000 July 16 јули, ||align=right| 3,221,225,472 || Колин Мартин и Хавиер Гурдон
|-
| 2000 August 2 ||align=right| 6,442,450,944 || Шигеру Кондо и Хавиер Гурдон
| 2000 August 16 ||align=right| 12,884,901,000 || Шигеру Кондо и Хавиер Гурдон
|-
| 2003 Augustавгуст 21 ||align=right| 25,100,000,000 || Шигеру Кондо и Хавиер Гурдон
|-
| 2003 Septemberсептември 18 ||align=right| 50,100,000,000 || Шигеру Кондо и Хавиер Гурдон
|-
| 2007 Aprilаприл 27 ||align=right| 100,000,000,000 || Шигеру Кондо и стив Паљаруло
|}
 
* [http://www.austms.org.au/Modules/Exp/ e the EXPONENTIAL - the Magic Number of GROWTH] - Keith Tognetti, University of Wollongong, NSW, Australia
* [http://betterexplained.com/articles/an-intuitive-guide-to-exponential-functions-e/ An Intuitive Guide To Exponential Functions & e]
* [http://www.gresham.ac.uk/event.asp?PageId=45&EventId=510 "The story of ''e''"], by Robin Wilson at [[Gresham College]], [[28 Februaryфевруари]] [[2007]] (available for audio and video download)
* [http://www.ginac.de/CLN/ Class Library for Numbers] (part of the [[GiNaC]] distribution) includes example code for computing ''e'' to arbitrary precision.
* The [[SOCR]] resource provides a [http://wiki.stat.ucla.edu/socr/index.php/SOCR_EduMaterials_Activities_Uniform_E_EstimateExperiment hands-on activity] and an [http://socr.ucla.edu/htmls/SOCR_Experiments.html interactive Java applet (Uniform E-Estimate Experiment)] for computing ''e'' using a simulation based on [[uniform distribution (continuous)|uniform distribution]].
941.847

уредувања