Разлика помеѓу преработките на „Комедија“

Додадени 19 бајти ,  пред 11 година
с
Бот менува: честопати -> често пати, cite book -> цитирана книга
(+ ситно)
с (Бот менува: честопати -> често пати, cite book -> цитирана книга)
'''Комедија''' е [[грчки јазик|грчки]] збор и значи весела песна. Комедијата е вториот основен вид [[драма]], во кој судирот, дејствието и личностите се прикажани во смешна форма. Накратко речено, во комедијата се прикажува смешното во животот. Смешните појави обично се случуваат поради несообразноста меѓу тоа што е нормално, вообичаено и логично и отстапувањето од тоа. Смешни, според [[Аристотел]], се некоја грешка, некое безобразие, кои кај никого не предизвикуваат страдања и за никого не се погубни. Личностите во комедиите сакаат да се прикажат во поинаква светлина, спротивна од вообичаеното однесување, дејствување и зборување. Тие како да се надвор од реалноста, им недостасува разумен начин на живеење. Комичните личности не се одбивни, тие се смешни. Токму поради оваа своја особина тие придонесуваат драмското дејствие да разведрува, наспроти фактот што пистаелот во комедијата честопатичесто пати преку [[хумор]]от сака нешто да исмее.
 
== Видови Комедии ==
* Riu, Xavier, ''Dionysism and Comedy'', 1999. [http://ccat.sas.upenn.edu/bmcr/2000/2000-06-13.html]
* Sourvinou-Inwood, Christiane, ''Tragedy and Athenian Religion'', Oxford University Press, 2003.
* {{citeцитирана bookкнига|author=Trypanis, C.A.|title=Greek Poetry from Homer to Seferis|authorlink=C. A. Trypanis|publisher=University of Chicago Press|year=1981}}
* Wiles, David, ''The Masked Menander: Sign and Meaning in Greek and Roman Performance'', 1991.
 
941.847

уредувања