Разлика помеѓу преработките на „Фарадеев закон за индукција“

с
Бот менува: cite book -> цитирана книга, Image -> Податотека
(категории)
с (Бот менува: cite book -> цитирана книга, Image -> Податотека)
'''Фарадеевиот закон за индукција''' опишува еден важен феномен кој е и основен закон на електромагнетизмот и кој се применува во рабоатата на [[трансформатор]]ите, [[електричен генератор|електричните генератори]] и други електрични машини. Законот гласи:<ref>See, for example,
{{цитирана книга
{{cite book
|author=M N O Sadiku
|title=Elements of Electromagnetics
 
Квантитативно, законот се изразува со следнава формула:<ref name=Chow>
{{цитирана книга
{{cite book
|author=Tai L. Chow
|title=Electromagnetic theory
Во принцип, постојат два начини да се врши промена на магнетниот флукс низ електрично коло. Едниот, кој се користи кај трансформаторите, е со наизменична струја која создава променливо магнетно поле, а другиот, кој главно се користи кај генераторите, е кога електричното коло, (во случајов намотките на генераторот) ротираат низ статично магнетно поле, со што флуксот се менува.
 
[[ImageПодатотека:Induktionsapparat_hg.jpg|thumb|Индукциона машина која се користи за демонстрација на електромагнетната индукција.]]
 
 
==Флукс низ површина и ЕМС низ кружница==
 
[[ImageПодатотека:Surface integral illustration.png|right|thumb|Слика 1.: Површинскиот интеграл се дефинира како збир на мали површини од кои секоја површина е асоцирана со вектор d'''A''' со должина еднаква на таа елементарна површина и насока нанадвор.]]
[[ImageПодатотека:Vector field on a surface.PNG|right|thumb|250px|Слика 2.:
 
Figure 2: A vector field '''F''' ( '''r''', ''t'' ) defined throughout space, and a surface Σ bounded by curve ∂Σ moving with velocity '''v''' over which the field is integrated.]]
941.847

уредувања