Разлика помеѓу преработките на „Алкален метал“

Додадени 575 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
Алкалните метали се составни елементи во групата 1, а тие во периодниот систем се: Литиум(Li), Натриум(Na),Калај(K), Рубидиум(Rb), цезиум(Cs) и франциум(Fr). Водородот иако номинално припаѓа на првата група тој многу ретко се однесува како алкалните метали. Алкалните метали даваат најдобри примери во групата за својствата во периодниот систем со квалитетното однесување на карактеристиките на хомологните групи.
 
 
----
'''Својства'''
 
Алкалните метали се многу реактивни и никогаш не е пронајден случаен примерок во природата. Како резултат на тоа во лабароториите се зачувани под минерално масло. Тие се , истотака имаат светла боја и ниска точка на топење и вриење. Калајот и рубидиумот поседуваат слаби радиоактивни карактеристики (безбедни) порати присуството на долгото траење на радиоактивните изотопи.
Елементите од првата [[Група (хемија)|група]] во [[Периоден систем|периодниот систем]] ([[Литиум|Li]], [[Натриум|Na]], [[Калиум|K]], [[Рубидиум|Rb]], [[Цезиум|Cs]] и [[Франциум|Fr]]) имаат слични [[Хемија|хемиски]] својства и се познати како '''алкални метали'''. Некои од нивните основни хемиски својства се следниве:
 
{|border="1" cellspacing="0" cellp adding="4"
|-bgcolor=lightgreen align="center"
 
!'''[[Z]]'''!!'''[[Елемент]]'''!!'''[[Број на електрони]]'''
|-
|1||Водород (H)||[[1]]||
|-
|3||Литиум (Li)||[[2,1]]||
|-
|11||Натриум (Na)||[[2,8,1]]||
|-
|19||Калиум (K)||2,8,8,1||
|-
|37||Рубидиум (Rb)||2,8,18,8,1||
|-
|55||Цезиум (Cs)||2,8,18,18,8,1||
|-
|87||Франциум (Fr)||[[2,8,18,32,18,8,1]]
|}
 
 
Алкалните метали имаат среберена боја (цезиумот има златеста боја), тие се меки, метали со мала густина, кои се спремни да реагираат со халогени јонски соли и водата во вид на јаки алкални (основни) хидроксиди. Овие елементи имаат само еден електрон во нивната најоддалечена орбита, па затоа лесно се оддава електронот и се постигнува стабилана електронска конфигурација и формираат позитивен електричлен полнеж т. е. катјон.
Водородот, со еден електрон обично е сместен на почетокот на првата група во периодниот систем, но тој не се смета за алкален метал, туку како гас.Отстранувањето на еден електрон бара многу поголема енергија отколку оддавањето на надворешен електрон кај алкалните метали. Како во халогената група само еден додаден електрон е потребен за да ја исполни најоддалечената група од атомот на водородот, така водородот може во некои прилики да се однесува како халоген елемент, формирање на негативни јони на хидрит. Под голем притисок, како што е пронајден во јадрото на Јупитер, водородот не станува метал и се однесува како алкален метал.
 
Електронската конфигурација на алкалните метали:
 
{|border="1" cellspacing="0" cellp adding="4"
2K (s) + 2H2O (l) → 2KOH (aq) + H2 (g)
 
 
Во табелата е прикажана електронскат конигурација на елементите од оваа група:
 
----
 
Некои хемиски својства на алкалните метали се прикажани во табелата:
 
Елементите од првата [[Група (хемија)|група]] во [[Периоден систем|периодниот систем]] ([[Литиум|Li]], [[Натриум|Na]], [[Калиум|K]], [[Рубидиум|Rb]], [[Цезиум|Cs]] и [[Франциум|Fr]]) имаат слични [[Хемија|хемиски]] својства и се познати како '''алкални метали'''. Некои од нивните основни хемиски својства се следниве:
 
{|border="8" cellspacing="0" cellpadding="4"
|Цезиум (Cs)||132.905||[[301]]||[[944]]||[[1.93]]||[[0.79]]||
|-
|Франциум (Fr)||(223)||[[295]]||[[950]]||[[1.87]]||[[0.70]]|||
|}
 
----
 
--Albert 13:47, 28 април 2009 (UTC)
 
 
 
10

уредувања