Разлика помеѓу преработките на „Монада“

Додадени 32 бајти ,  пред 12 години
с
с
(Нова статија)
 
с (с)
 
Во '''философијата''':
*[[Монада (старогрчка философија)]], поим кај античките философи како [[Питагора]], [[Парменид]], [[Ксенофан]], [[Платон]], [[Аристотел]] и [[Плотин]] со значење на [[Бог]] или првото исконско битие, или пак севкупноста на сите битија.
*[[Монизам]], концептот за „една суштина“ во метафизичката и телеолошката теорија
*[[Монада (гностицизам)]], најисконскиот аспект на Бога во Гностицизмот
*''[[Монадологија]]'', философско дело од [[Готфрид Лајбниц]] каде монадата е основна единица на восприемната стварност
*„Монадологија Физика“, дело од [[Имануел Кант]]
*„Пехар или Монад“, текст во делото „Корпус [[Херметика]]“