Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола“

с
супер!
с (супер!)
{{викифицирање}}
{{внимание}}
{{во изработка}}
 
{{Универзитет
|name = Универзитет „Св. Климент Охридски“
}}
 
'''Универзитетот „Свети Климент Охридски“''' во [[Битола]] е вториот македонски универзитет, иоснован неговиотна двеиполдецениски[[25 развојаприл]] претставува[[1979]]. значајна алкаСо воосновањето синџиротна достигањауниверзитетот вобила образовната,остварена научнатаисториската ицел културнатаза архитектураобединување на современотопостојните македонсковисокообразовни општество.и Чинотнаучно-истражувачки наустанови од формалнотојугозападниот конституирањерегион на УниверзитетотМакедонија, “Св.Климентодносно Охридски”-[[Битола]], -[[Прилеп]] наи 25 април[[Охрид]], 1979како годинапридонес секакоза епорамномерен резултатразвој на еден подолг процес при што културно-образовната традиција значеше појдовна основа врз која се надоградуваат образованието и[[Македонија]]. науката
 
На [[8 декември]] [[1994]], на денот на [[Свети Климент]], универзитетот бил преименуван во „Св. Климент Охридски“.Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на [[25 април]] [[2009]]<ref>[http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6824&Itemid=106 Tера телевизија]</ref>
Зачуваните вредности од богатата културна историја и нивното опстојување како вечно наследство, се вредности израснати од македонскиот непокор низ бурните збиднувања во изминатите столетија. Тие остануваат постојан предизвик за сегашноста и иднината како стремеж на нашиот народ за сопствена афирмација и натпревар со сите културни народи чиј предзнак е развојот на цивилизираниот хуманизам.
 
На денот на [[Св. Климент]], 8 декември 1994 година, Универзитетот го доби името на Св. Климент, кој пред еден милениум ја основа Првата книжевна школа во Охрид и со својата просветителска дејност ги надмина нашиве простори промовирајќи се за сесловенски просветител.
 
==Образовни установи==
[[Податотека:Bitrekt.jpg|thumb|right|200px|Ректоратот на универзитетот.]]
Со основањето на Универзитетот “Св. Климент Охридски”-Битола беше остварена историската цел за обединување на постојните високообразовни и научно-истражувачки установи од Југозападниот регион - Битола, Прилеп и Охрид , како придонес за порамномерен развој на Република Македонија. Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на [[25 април]] [[2009]]<ref>[http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=6824&Itemid=106 Tера телевизија]</ref>
 
==Образовни установи==
Денес универзитетот вклучува девет факултети и една стручна школа како високообразовни единици, три научни институти, и две придружни членки.
 
 
==Студии и наставници==
Универзитетот “Св.Климент Охридски”-Битола реализира наставно -образовен процес од 26 додипломски студиски програми и 14 студиски програми за последипломски студии. На високообразовните установи на универзитетот студираат повеќе од 13.000 студенти, а наставнообразовниот процес го реализираат 323 наставно-научни и помошнички кадри. Дејноста на научно-истражувачката дејност ја остваруваат 54 научни работници.
 
На високообразовните установи на Универзитетот студираат повеќе од 15.000 студенти, а наставнообразовниот процес го реализираат 323 наставно- научни и помошнички кадри. Дејноста на научно-истражувачката дејност ја остваруваат 54 научни работници.
 
==Извори==
13.850

уредувања